Open menu

Sinds ik tweewekelijks een groentepakket aan huis bezorgd krijg, ontvang ik opeens groenten die ik wel ken, maar voorheen niet zo vaak in de koelkast had liggen. Zoals een savooiekool. Best een groot ding, maar gelukkig blijft ie lang goed. En je kunt er veel verschillende dingen mee doen.

Uit mijn kindertijd herinner ik me koolrolletjes gevuld met kaas. Een erg lekker en ook machtig wintergerecht. Maar je kunt meer met savooiekool. Als je hem in dunne reepjes snijdt is ie geroerbakt zó klaar. Zoals wel vaker, had ik zin in Midden-Oosters eten. Ik besloot de savooiekool te roerbakken en te combineren met couscous en dat was erg lekker.

Er gaan ook wat gedroogde abrikozen in het gerecht. Ik weet dat veel mensen weerzin hebben tegen fruit in hartige, warme gerechten. En ik deel die weerzin als het gaat om zuurkoolschotels met banaan, chili met ananas én rozijnen of witlofsalade met mandarijnen. Maar abrikozen passen goed in dit gerecht. Als het je niet lekker lijkt, kun je in plaats van abrikozen rode uien nemen, die je op een laag vuur een klein half uur hebt gebakken. Anders, maar ook lekker.

Couscous met savooiekool

Bijgerecht voor 2 personen
75 g couscous
3 grote bladeren savooiekool
5 gedroogde abrikozen
10 gerookte amandelen (of andere noten die je in huis hebt)
1/2 tl kaneel
1/2 tl komijnpoeder
1/2 tl paprikapoeder
flinke snuf cayennepeper
2 el olijfolie
klont boter
zout en peper

  • Strooi de couscous in een schaal en overgiet met kokend water, zodat de couscous nét onderstaat. Voeg een eetlepel olijfolie toe en roer door. Laat vijf minuten staan en giet er nog een scheutje warm water bij. Roer nogmaals door en laat nog tien minuten staan.
  • Snij intussen kool in dunne reepjes. Verwarm een eetlepel olijfolie in een wok of koekenpan en roerbak de kool op matig vuur een minuut of zeven.
  • Snij de abrikozen en amandelen in kleine stukjes.
  • Voeg de couscous, de specerijen en de abrikozen bij de kool en roer goed. Laat twee minuten mee bakken, breng op smaak met zout en peper en voeg een klont boter toe. Laat de boter smelten, roer de noten erdoor en serveer de couscous.

Wij aten er een pitabroodje, falafel en wortelsalade bij.

Als je drie bladeren van je savooiekool hebt gebruikt, is die nog lang niet op. Daarom hieronder nog meer savooiekool-inspiratie.


alt Meer savooiekool

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama