Open menu

puylinzensalade thbEr was een tijd dat ze niet mochten: linzen. Linzen waren voor geitenwollensokken-mensen. Maar nu zijn linzen Frans, hip, bistro. Of zoiets. Je kunt je er in elk geval prima mee vertonen. En dat is fijn, want deze salade is niet alleen lekker tijdens het avondeten, maar je kunt hem ook goed meenemen als lunch naar het werk.

Puylinzen zijn niet zo makkelijk te vinden. Het zijn donkere, bijna zwarte linzen die niet stukkoken. Ik koop ze in een delicatessenwinkel. Biologische winkels hebben iets dat 'dupuislinzen' heet, dat schijnen niet de echte te zijn, maar je kunt er deze salade best mee maken evenals met beluga- of berglinzen die je ook wel eens in biologische winkels vindt. Als je alleen een supermarkt in de buurt hebt, kun je ook een blikje bruine linzen nemen, dat maakt het gerecht wel anders, maar ook de moeite waard. Kook de linzen dan niet, want in een blikje zijn ze al voorgekookt.

Voor 2 of 3 personen
100 g puylinzen
1 middelgrote biet (200 g)
6 tomaten (425 g)
4 takken munt
100 g zachte, Franse geitenkaas
1/2 el sherryazijn of wittewijnazijn
1/2 el balsamicoazijn
2 el olijfolie
zout en peper

puylinzensalade

  • Doe de linzen in een zeef en was ze. Kijk of er geen steentjes tussen zitten, dat kan bij linzen. 
  • Kook de biet gaar. Ik doe dat in de magnetron (in een minuut of 6, met een bodem water en afgedekt met magnetronfolie), maar in een pannetje kan ook, dat duurt wel wat langer. Schil de biet pas nadat je hem hebt gekookt. En hak in stukjes.
  • Breng de linzen in ruim water aan de kook. Op de verpakking staat vaak dat puylinzen 20 minuten moeten koken, maar ik kook mijn linzen zeker 30 minuten. Proef even of je ze gaar genoeg vindt ergens tussen de 20 en 30 minuten. Giet af.
  • Hak de muntblaadjes fijn.
  • Snij de tomaten in stukjes.
  • Verkruimel de geitenkaas.
  • Meng alle ingrediënten behalve de geitenkaas in een kom door elkaar. Proef en breng verder op smaak.
  • Verdeel de geitenkaas erover en serveer. Je kunt het geheel ook op een groot bord storten, dat ziet er leuker uit dan in een kom.

Ik at er lekker landbrood en tzatziki bij.


altMeer linzenTertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama