Open menu

altMet Pasen eten wij een ei. In het geval van dit gebakje zitten de eieren in de schuimpjes/meringues (de pavlova) en in een soort van heel dikke jam (de curd). Een pavlova is een gevulde meringue die knapperig van buiten is, maar een zachte, kleverige binnenkant heeft. De traditionele versie wordt gevuld of getopt met geklopte room en fruit, zoals kiwi, aardbei of passievruchtenpulp. Deze versie is een heerlijke combinatie van zoet, fris, romig en knapperig!


Mini-pavlova's met romige hangop en banaan-honingcurd

voor vier pavlovaatjes

Pavlova:

2 eiwitten
100 g witte basterdsuiker
0,5 tl citroensap
1 tl maïzena

  • Klop met de mixer in een vetvrije kom de eiwitten stijf (als je niet weet hoe dat moet, vind je hier meer uitleg). Voeg ondertussen geleidelijk aan de suiker toe.
  • Als de eiwitten goed stijf zijn (ze moeten glanzen en in pieken omhoog blijven staan), voeg je het citroensap en al zevend de maïzena toe. Mix het geheel nog even, zodat ook deze twee ingrediënten goed opgenomen zijn.
  • Verwarm de oven voor op 150C. Leg een vel bakpapier op een bakplaat of gebruik papieren cupcakevormpjes in een cupcakebakvorm (zoals voor de pavlova's op de foto).
  • Vorm, met een lepel of gebruik een spuitzak, van het mengsel vier hoopjes schuim op het bakpapier of vul de papieren vormpjes tot aan de bovenkant.
  • Bak (of eigenlijk droog je ze uit) de pavlova's in een uur gaar. Laat ze volledig afkoelen.

Romige hangop:

De hangop die je overhoudt, eet je met gegrilde mango en bergamotsiroop, of je draait er citroen-hangopijs van.

0,5 l volle yoghurt (of 150 g kant-en-klare hangop, sla dan het eerste bolletje hieronder over)
200 ml slagroom
0,5 el suiker

  • Voor de hangop: spoel een schone theedoek goed uit met water om eventuele wasmiddelresiduen te verwijderen. Leg de theedoek dubbelgevouwen in een bolzeef en plaats deze boven een diepe kom. Giet de yoghurt in de theedoek, vouw de punten over de yoghurt heen en laat de yoghurt nu een nacht (of zeker enkele uren) in de koelkast uitlekken. Het dikke is de hangop, het dunne is wei. Dat laatste kun je weer gebruiken bij het laten fermenteren van groenten of je kunt de wei in een smoothie doen.
  • Doe de hangop, de slagroom en de suiker in een kom en mix alles kort door elkaar tot een glad geheel.

Banaan-honingcurd:

Maak een dubbele hoeveelheid, zo gebruik je ook die andere overgebleven eidooier van de pavlova. Wat je overhoudt, lepel je door de yoghurt of smeer je op je boterham.
In plaats van deze curd, past lemoncurd (zelfgemaakt of zelfgekocht) ook uitstekend bij deze pavlova!

1 rijpe banaan (125 g met schil)
1 el citroensap
1 eidooier
1 ei
50 g suiker
40 g honing
100 g boter

  • Pureer de banaan met een vork of blender. Voor een heel fijn eindresultaat, kun je de puree ook nog met de bolle kant van een eetlepel door een fijnmazige zeef drukken. Roer het citroensap door de puree.
  • Verwarm al roerend en 'au bain marie' de eidooier, het ei, de suiker en de honing.
  • Als de suiker volledig is opgelost, voeg je de boter en de bananenpuree toe.
  • Blijf doorroeren. Het kan vijf  tot 20 minuten duren voor de curd mooi dik is. Als het te lang duurt, stop ik tussendoor even met roeren om het geheel goed te laten indikken.
  • Schep de curd in een bakje en laat hem volledig afkoelen.

Extra:

100 ml slagroom, stijfgeklopt
amandelschaafsel of fijngehakte (geroosterde) amandelen

  • Je kunt nu je pavlovagebakje in elkaar zetten! Heb je een puntige pavlova? Snijd of breek dan het kapje eraf en vul de pavlova. Is de pavlova vlak van de bovenkant, dan kun je de 'toppings' er bovenop smeren. 
  • Verdeel de hangop, ongeveer één flinke eetlepel (je houdt nog genoeg over om zo op te eten), over de pavlova's. Doe hetzelfde met de curd (halve eetlepel per pavlova, en ook hiervan houd je genoeg over). Maak het af met een toef slagroom en wat amandelschaafsel. Eet ze meteen op!

alt

 


altMeer Pasen!

 

 

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama