Open menu

altEventjes genoeg van de matze-crackers met kaas of suiker, maar je hebt er nog een paar over? Gebruik ze dan voor dit simpele ontbijt- of lunchgerecht: matze brei. Zelden had je eten een meer toepasselijke naam. Het eindresultaat ziet er namelijk ook uit als een brij (eerlijk gezegd lijkt het meer op iets dat al eens gegeten is en niet zo goed viel... als je begrijpt wat ik bedoel). De smaak heeft wat weg van wentelteefjes en is uitstekend, hoewel dat wel voornamelijk aan de boter, suiker en kaneel te danken is. Mooier kunnen we het niet maken, wel lekkerder!

Matze brei is een klassieker uit de Joodse keuken. Het wordt veel gegeten tijdens Pesach, het Joodse paasfeest. Tijdens Pesach is gerezen en gegist voedsel, zoals brood en bier, niet toegestaan. Omdat matze-crackers ongerezen zijn, worden deze veel gebruikt in allerlei gerechten en als vervanging van brood en meel.

Matze brei

per persoon heb je nodig:

1 matze-cracker
1 ei
snufje zout
boter of olie om te bakken
om te serveren: klontje boter, wat suiker en een snuf kaneel

  • Breek de matze-cracker in kleine stukjes. Week de stukjes 1 à 2 minuten in koud water (of melk), giet het water af en knijp voorzichtig zoveel mogelijk vocht uit de stukjes.
  • Klop het ei los met wat zout. Doe de stukjes cracker erbij en roer het goed door.
  • Verhit in een pan wat boter of olie en bak het mengsel als een pannenkoek, dus in zijn geheel, of als roereieren gaar.
  • Serveer met suiker, kaneel en boter, of wat jam of honing.

 

 altalt

 


altMeer Pasen!

 

 

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama