Open menu

champalagrecquethumbChampignons à la grecque is een populair koud slaatje dat je in de meeste Belgische supermarkten vindt. Hoewel het letterlijk 'champignons op Griekse wijze' betekent, is het helemaal geen Grieks gerecht. De naam verwijst eerder naar de mediterrane bereidingswijze.

Het was één van de eerste 'exotische' gerechten die een paar decennia geleden bij ons geïntroduceerd werden. De basis van het gerecht bestaat uit champignons en een tomatensaus. Daarbinnen zijn er variaties mogelijk. Het is dus hoog tijd om de supermarktslaatjes te laten staan en onze eigen versie te maken.

 

Champignons à la grecque

 

voorgerecht voor 2-3 personen

 

250 g kastanjechampignons
3 trostomaten
50 g tomatenpuree
1 ui
2 teentjes knoflook
1 dl madeira (madera)
1 tl oregano
1 tl tijm
½ tl gemalen koriander
1 laurierblad
1 el fijngehakte peterselie
olie om te bakken
olijfolie
peper en zout

 

  • Snij de kastanjechampignons in plakjes. De grotere exemplaren snij je best nog eens doormidden. Bak ze vervolgens met wat olie in een pan op hoog vuur gaar. Zet ze opzij.
  • Dompel de trostomaten gedurende 20 seconden in kokend water en spoel ze daarna onder de koude kraan. Nu kan je het vel gemakkelijk verwijderen. Verwijder de pitjes en de steelaanzet en snij de tomaten vervolgens in blokjes. Zet ze opzij.
  • Hak de ui fijn en stoof ze glazig in wat olie in een sauspan. Pers de knoflookteentjes uit of hak ze zeer fijn en voeg ze toe en laat ze even meebakken. Doe vervolgens de tomatenblokjes, de tomatenpuree, de madeira, de tijm, de oregano, de koriander, het laurierblad en wat zout in de sauspan. Breng het geheel al roerend aan de kook en laat het zo'n 25 minuten zachtjes pruttelen zonder deksel totdat je dikke saus krijgt. Een goede tomatensaus maak je met geduld en niet met bindmiddel en suiker.
  • Voeg de champignons bij de saus en laat ze nog even meestoven. Verwijder het laurierblad. Roer er de peterselie onder en breng het geheel op smaak met peper, zout en een scheutje goede olijfolie.
  • Laat de champignons à la grecque een paar uur afkoelen in de koelkast. Serveer het gerecht met brood of op toast.

Tip:

Geen madeirawijn in huis? Gebruik dan tawny port of sherry.

 

 champignonsalagrecque


 Meer champignons!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

the Kitchenary

horecarama