Open menu

Vandaag een recept voor een winterse soep met een exotisch tintje. Steeds vaker zien we de Thaise keuken terug in Nederland. Ook mijn huisgenoot en ik wilden vanwege haar toekomstige vertrek naar Thailand een poging wagen in de Aziatische keuken te duiken. Wat nog niet zo gemakkelijk is voor de ongeoefende westerling! Deze soep is het resultaat van een bezoek aan de Aziatische supermarkt. Bij thuiskomst zat in de boodschappentas een groot blok tempeh, kokosmelk en verse gember. Een combinatie van de smaken uit het Verre Oosten en wat van de eenvoud uit de Lage Landen.

voor 4 personen

1 kleine oranje pompoen
1 sjalot
1 teen knoflook
zonnebloemolie
5 cm verse gember
1 biologische limoen
1 rode peper
klein bosje verse koriander
400 ml kokosmelk
scheutje sojasaus
600 ml water
250 g tempeh
1 tomaat
2 lente-uitjes

  • Verwarm de oven voor op 200C.
  • Hak de pompoen in vieren, verwijder de pitten en hak de pompoen in stukken van 2 x 2 cm. Verdeel ze over een ingevette bakplaat en zet deze in de voorverwarmde oven gedurende 10 minuten.
  • Snijd ondertussen de sjalot en de knoflook fijn. Bak ze met een scheutje zonnebloemolie op een laag vuur in een ruime pan met dikke bodem, tot de ui glazig is.
  • Rasp ondertussen de gember en de limoen, snijd de peper in smalle ringen en hak de koriandersteeltjes fijn. Voeg alles toe en bak 5 minuten op een laag vuur door.
  • Pers de limoen uit en voeg dit toe samen met de kokosmelk, sojasaus en het water. Breng aan de kook en laat het op een heel laag vuur sudderen.
  • Snijd de tempeh in plakken van 2 x 2 cm en leg deze naast de pompoen in de oven voor nog eens 10 minuten. Keer halverwege de baktijd alles even om. De pompoen moet zacht zijn en de tempeh licht knapperig.
  • Snijd de tomaat in stukken en verdeel deze over 4 diepe borden, samen met de pompoen.
  • Schenk de kokossoep over de groenten en garneer met de gebakken tempeh en de in dunne ringen gesneden lente-ui. Maak het af met de verse korianderblaadjes.

 


Meer Thaise gerechten!

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama