Open menu

Het is komkommertijd en daarin groeien de komkommers op hun hardst: die kunnen we mooi gebruiken nu we in deze vakantieperiode uitgebreid de tijd hebben in de keuken te staan om vervolgens te genieten van onze eigen kookkunsten. Daarom vandaag een verkoelend recept voor een eenvoudige komkommer-avocadosoep, geserveerd met een verse kaas naar keuze. Het gaat erom dat het een frisse, romige kaas is, afkomst of soort melk maakt niet uit.

Misschien geeft je vakantieland je wel wat inspiratie voor je kaaskeuze. In Frankrijk kun je op bijvoorbeeld boerenmarkten heerlijke fromage frais krijgen. Dit is een frisse kaas van koeien-, geiten- of schapenmelk die slechts één dag oud is en soms wordt aangemaakt met verse kruiden. In Italië is er verse ricotta verkrijgbaar: niet te vergelijken met de ricotta die we in de Nederlandse supermarkt vinden! Maar ook in Nederland heb je heerlijke verse geitenkaas die goed past bij deze koude soep. Geef je ogen dus de kost op de lokale kaasafdeling.

De komkommer komt uit eigen land, voor de romigheid van de soep lenen we een tropisch ingrediënt, de avocado. Samen een uitstekend groen duo in dit snelle en lichte voor- of lunchgerecht.

voor een lunch voor 2 personen of klein voorgerecht voor 4 personen

2 kleine bosuitjes
1 el olijfolie
1 komkommer
1 avocado
halve citroen
blaadjes van 1 takje verse munt
zout
zwarte peper
handvol verse peterselie
verse romige kaas naar keuze (bijvoorbeeld verse geitenkaas, schapenkaas, ricotta)

  • Snijd de bosuitjes fijn en bak ze in een koekenpan op laag vuur met een beetje olijfolie tot ze zacht zijn. Ze mogen niet bruin worden.
  • Schil en rasp de komkommer.
  • Schil en ontpit de avocado en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Doe de bosuitjes, de komkommerrasp en de avocadoblokjes samen met het sap van de citroen, de munt, een snuf zout en flink wat peper in de keukenmachine (of gebruik een blender of een staafmixer). Mix totdat er een romige gladde soep ontstaat. Proef of er eventueel meer zout, citroen of munt in mag. Het moet een dikke soep zijn, maar ook weer geen puree. Als de consistentie te dik is, roer je er een scheutje koud water doorheen.
  • Zet de soep afgedekt in de koelkast voor minimaal 30 minuten om af te laten koelen.
  • Om te serveren: hak de peterselie grof en meng dit met de kaas. Schenk de soep uit in 2 of 4 kommen en schep in elke kom een bolletje van de kruidenkaas. 

Tips:

  • de soep kun je gemakkelijk de avond tevoren maken, dan wordt hij lekker koud. Ook kun je hem meenemen in een thermosfles, voor een zomerse picknick.
  • Ook mooi is het om quenelles van de kaas te maken: schep met één eetlepel de kaas en maak met een andere eetlepel een mooi ovale gladde vorm. Maak de soep op met één quenelle per kom en serveer!

 


Meer koude soepen!

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama