Open menu

barbecueIneens is de temperatuur weer boven de twintig graden en dus verklaren we het barbecueseizoen voor geopend! Wie denkt dat je als vegetariër alleen maar zielige vleesvervangers op het vuur kan gooien, heeft het goed mis. Lekkere Cypriotische kaasjes, groene asperges, gemarineerde groenten, gevulde champignons, tempeh en fruit, het gaat allemaal op de barbecue. Op tafel mogen de zelfgemaakte sausjes niet ontbreken.

Groente

Als de asperges nog in het seizoen zijn, gooi ik bijzonder graag groene asperges op de barbecue. Snel klaar en zonder verdere toevoegingen al lekker. Je kunt er natuurlijk ook wat zout op strooien, en dippen in de knoflookyoghurt is ook niet verboden.

Gevulde champignons zijn favoriet bij mijn man. Trek het steeltje van de champignons en vul ze met kruidenboter, liefst zelfgemaakt. Leg daar een plakje kaas of mozzarella op en zet deze op de barbecue tot de champignons gaar zijn en de kruidenboter gesmolten. De restjes kruidenboter op je bord veeg je af met een stukje stokbrood, lekker!

Gemarineerde groenten doen het ook altijd goed. Plakken aubergine en courgette, of ook paprika. Maak een marinade van olijfolie, Spaans pepertje naar smaak, versgeperst teentje knoflook, snufje zout en verse kruiden uit de tuin - zoals tijm, salie, rozemarijn, maar oregano uit een potje is ook prima. Laat de groenten rustig een uurtje marineren.

barbecue courgette paprika

In dit artikel vind je nog meer ideeën voor "lol met groente", waaronder pesto portabello, gepofte aardappels en Aziatisch gemarineerde maiskolven.

Machteld heeft een winterse barbecue als kerstmenu gecreëerd, met bijvoorbeeld portobello's met onder andere pepertjes, brie, honing en dragon; gepofte aardpeer met blauwe-kaas-kwarkdip, en kruidige bataat-banaanspiezen. Die smaken in het warme zonnetje net zo lekker als onder de kerstboom.

Halloumi

Dit Cypriotische kaasje is ondertussen gewoon in de supermarkt te krijgen, maar natuurlijk ook bij de Turk. Zo uit het pakje is halloumi nogal rubberachtig, maar bruingeroosterd van de barbecue is halloumi erg smaakvol, met een stevige bite. Ik snij de halloumi gewoon in plakken, maar Tertia maakt er pakketjes van, met o.a. courgette, witte wijn en munt.

halloumibarbecue

Tempeh

Tempeh is een traditionele Indonesische 'vleesvervanger', een soort stevige tofu van gefermenteerde sojabonen. Zeker als je hem een nacht laat marineren, zoals in het volgende recept - een Vegatopiaklassieker -, scoor je daar vast hoge ogen mee.

 Ook niet te versmaden zijn deze spiesjes met tempeh en papaya uit The Green Kitchen Travels, met pinda-kokossaus.

greenkitchen spiesjes tempeh papaja

Fruit

Al een poosje helemaal hip: steaks van watermeloen of ananas. Sommigen vinden het heerlijk, aan anderen is het niet zo besteed. Probeer het zelf!

Of een lekker zoet toetje:

watermeloensteak

Zelfgemaakte sausjes

Barbecuesauzen uit een potje, of gewoon een ordinaire fles ketchup, zijn lekker makkelijk, maar zelfgemaakt is natuurlijk veel lekkerder. Zoals bijvoorbeeld deze simpele knoflooksaus:

Een salsa is ook snel in elkaar gedraaid.

Nog exotischer? Wat dacht je van een korianderchutney:

barbecue halloumi asperge

Vegetariërvriendelijk barbecuen

Krijg je een vegetariër op bezoek en wordt er ook met vlees gebarbecued? Let dan even op: vegetariërs vinden het meestal niet fijn als er vleesmarinade en -vet op hun lekkere vegetarische hapjes spettert. Als het enigszins mogelijk is, zorg dan voor een tweede, compleet vegetarische barbecue en een extra set barbecuebestek. Aluminiumbakjes op de vleesbarbecue zijn minder handig: het spul blijft er in plakken, het wordt niet echt goed gaar, laat staan geroosterd. En daarnaast blijft er spettergevaar. Hou de boel gescheiden en iedereen is tevreden!

Tenslotte: iedereen wordt blij van stokbrood of Turks brood met smeerseltjes als hummus op tafel, en een frisse salade.

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama