Open menu

Milde bloemkoolcurry met paneer en safraanrijst introBij curry denk je vaak meteen aan pittig. Maar een curry kan ook erg mild zijn, zoals deze bloemkoolcurry met als basis kokosmelk. Daardoor proef je ook de geurige saffraanrijst beter, die in de magnetron gekookt wordt! Bloemkool lijkt een typisch Nederlandse groente, maar in de Indiase keuken is bloemkool erg geliefd. Zeker in combinatie met kokos en specerijen.  

Erg goed ben ik nooit geweest met het koken van rijst: ik vergeet vaak op tijd te controleren of de rijst al "droog" is. Toen zag ik ooit op een pak rijst dat je deze ook in de magnetron klaar kon maken. En zowaar, het werkt! Zo heb je een pan minder op het fornuis, en kan je de rijst nooit te lang laten koken. Wel is het belangrijk om de rijst na te laten stomen. Ook is het erg makkelijk om op deze manier rijst met een smaakje te maken. In deze rijst gaan veel specerijen, waaronder kaneel. Je kan in een grote toko of Aziatische supermarkt soms speciale Indiase kaneelstokjes vinden, maar een gewoon kaneelstokje kan prima.

Saffraan kan je in de supermarkt per kleine hoeveelheid (0,05 gram) kopen in een envelopje, maar als je vaak saffraan gebruikt, is het veel goedkoper om een grotere hoeveelheid te kopen. Zelf koop ik 1 gram in de biologische winkel, die ongeveer de helft van de prijs is als gewone saffraan per kleine hoeveelheden.

Paneer is een bijzondere Indiase kaas die niet smelt als deze gebakken wordt. Er zit geen zout in de kaas, waardoor deze erg mild is. Mocht je geen paneer kunnen vinden, of wil je liever geen kaas eten, dan kan je ook prima stevige tofu gebruiken. Als je toch liever een iets minder milde curry hebt, voeg dan wat extra chilipeper toe.

Voor 2-3 personen

Rijst:

2 tl (plantaardige) melk of heet water
een envelopje saffraandraadjes of een plukje draadjes
3 groene kardemompeulen
1 (Indiaas) kaneelstokje
3 kruidnagels
5 peperkorrels
1 laurierblad
200 g basmatirijst
3,5 dl water
1/2 tl bouillonpoeder of wat zout
eventueel 5 g (plantaardige) boter

Curry:

1 ui
400 g bloemkool
100 g prei
1 cm verse gember (gesneden ongeveer 2 tl)
2 teentjes knoflook
2 el (zonnebloem)olie
2 tl gemalen komijn
2 tl gemalen koriander
1/2 tl gemalen chilipeper (of 1 tl, naar smaak)
3 groene kardemompeulen (of 1/2 tl gemalen kardemom)
1/4 tl gemalen kurkuma
1 blikje kokosmelk (270 ml)
2 eetlepels verse koriander (mag ook uit de diepvries)
200 g paneer
zout naar smaak

extra: vijzel (indien je hele kardemonpeulen gebruikt)

Rijst:

  • Doe de melk (of het hete water) in een glazen schaaltje en laat de saffraandraadjes hier een paar minuten in weken.
  • Kneus de drie kardemompeulen een beetje met een vijzel of een ander zwaar voorwerp. Breek het kaneelstokje in een paar stukken
  • Doe de rijst in een magnetronbestendige schaal (geen metaal) en verdeel de kardemompeulen, kruidnagels, peperkorrels, stukken kaneel en het laurierblad met het bouillonpoeder over de rijst.
  • Verdeel de boter in stukjes over de rijst, als je deze gebruikt.
  • Voeg het water en de melk met saffraan toe, roer even door en laat alles minimaal een kwartier weken, maar het liefst een half uur.
  • Zet de schaal met rijst in de magnetron, en laat deze in 12 minuten op vol vermogen (in mijn geval 900 watt), zonder deksel beetgaar worden.

Curry:

  • Snij ondertussen de knoflook en de ui fijn, rasp de gember. Snij de bloemkool in roosjes, halveer de prei en snij deze in ringetjes. Was de prei goed als deze zanderig is.
  • Haal de zaadjes uit de resterende kardemompeulen en maal deze fijn, als je hele i.p.v. poeder gebruikt.
  • Als ondertussen de rijst klaar is, roer even door met een vork en dek de schaal af met een deksel of een bord. Zet de schaal terug in de magnetron, zonder deze weer aan te zetten. Laat de rijst na stomen terwijl je de curry maakt. 
  • Verwarm 1 el olie in een pan, fruit de ui zachtjes aan, tot deze goudbruin begint te kleuren. Voeg de knoflook en gember toe, en laat deze even meebakken. Voeg daarna de komijn, gemalen koriander, chilipeper, kardemom en kurkuma aan de uien toe en laat dit een minuut meebakken, totdat het naar de specerijen gaat geuren. Roer goed door zodat het niet aanbakt.
  • Voeg de bloemkool en prei toe, en roer alles goed om, zodat de specerijen zich over de groenten heeft verdeeld. 
  • Voeg de kokosmelk toe en laat alles een minuut of 10 sudderen, tot de groenten gaar zijn. Voeg een beetje water toe als het erg droog wordt. Proef de curry, en voeg zo nodig zout en/of chilipeper naar smaak toe.
  • Snij ondertussen de paneer in blokjes van ongeveer 1 cm en bak ze in een koekenpan met 1 el olie rondom gaar. Voeg de blokjes toe aan de curry en laat nog even mee sudderen.
  • Snij de koriander fijn en voeg deze op het laatste moment toe. 

Serveer de rijst met de curry en bijvoorbeeld wat mango chutney of komkommerraïta.

Milde bloemkoolcurry met paneer en safraanrijst


 Meer met paneer!

Meta, culiredactie. Wij vinden dat ze rockt terwijl ze kookt.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama