Open menu

asperges vin thbAsperges. Ik kan er over dromen, zo lekker vind ik ze. Zal wel komen doordat ze het grootste deel van het jaar niet te krijgen zijn. Als je er niet van houdt, kan ik me voorstellen dat je niet goed wordt van dat asperge-gewouwel vanaf eind april tot half juni. Eén troost: het houdt vanzelf weer op. En in dit recept vormen de asperges een salade, dat is weer eens wat anders. 

Ik vind dit een typisch Frans gerecht. Als ik het eet, waan ik me in zo'n leuk bistrootje, midden in Parijs. Normaal kan ik daar als veggie helemaal niets eten en me bovendien niet verstaanbaar maken, omdat zes jaar Franse les bij mij weinig vruchten af heeft geworpen en de gérant weigert Engels te spreken.
Maar ik droom graag en Parijs is lang niet altijd slecht voor vegetariërs. Ik bezocht er onlangs een heel leuk restaurant, waar de ober mijn Frans wel een beetje begreep en het hielp ook dat hij Engels sprak. Zo kwamen we prima uit het menu en, terwijl dit toch geen vegetariër was, hadden ze best wel wat geschikts op de kaart. Nee, het was geen bistrootje, maar het was er prima toeven, bij Zango, le restaurant du voyage.

Terug naar de asperges. De vinaigrette die er over heen gaat, moet je zelf wat naar eigen smaak aanpassen. Wil je hem zuurder? Met meer olie? Zoeter? Kruidiger? In dat laatste geval kun je er een hand kruiden doorheen gooien. Verse dragon is lekker. Maar bieslook ook.

asperges vinaigrette.jpg

Bijgerecht voor 2 personen
750 g asperges
1/4 tot 1/2 citroen
1-2 tl grove mosterd
lekkere olijfolie
eventueel wat zonnebloemolie
zout

  • Was de asperges, ook de koppen, zodat het zand eruit spoelt. Schil de asperges en hak de kontjes eraf.
  • Breng een pan water aan de kook, voeg de asperges toe en kook ze gaar. Hoe lang dat duurt, hangt af van de dikte van je asperges en van hoe gaar of knapperig je je asperges wilt. Meestal duurt het een minuut of zeven tot tien, prik af en toe gewoon in de asperges met een vork. Giet de asperges af als ze gaar zijn.
  • Doe wat zout in een kommetje. Wat meer dan een snufje. Voeg de mosterd toe en het citroensap. Afhankelijk van hoe zuur je de vinaigrette wilt, voeg je sap van een kwart of halve citroen toe. Ik deed een halve citroen, dan wordt ie flink zuur. Veel mensen zullen iets meer dan een kwart citroen prima vinden. Eén en ander hangt ook nog van je citroen af trouwens: hoeveel sap zit er in en hoe zuur is dat? Maar doe maar wat, je kunt dadelijk altijd nog wat citroensap toevoegen.
  • Meng nu olijfolie door de vinaigrette. Flink wat, steeds goed roeren en dan proeven. Je kunt ook wat zonnebloemolie toevoegen aan de vinaigrette, die heeft een neutralere smaak. Te veel olijfolie kan de vinaigrette wat bitter maken, dat willen we niet.
  • Als je tevreden bent over de vinaigrette, schik je de asperges, die nu lauw-warm zijn, op een schaal en je giet de vinaigrette erover.

Lekker bij aardappelgratin.

 


altMeer asperges!

 

{jcomments on} 

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama