Open menu

Knolraapjes sjalotten en dadels met waterkers Heel veel veg Hugh Fearnley Whittingstall introNa een lovende recensie van het boek Heel Veel Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall, plaatsen wij nu een van de groentengerechten uit het boek. Het recept is een mooi voorbeeld van dat er maar weinig ingrediënten nodig zijn om een bijzonder gerecht te maken.

Dit is een erg succesvolle combinatie van smaken: aards en peperig, met een zoete toets van de dadels. Ik gebruik het liefst een iets stevige dadel voor dit gerecht, zoals de deglet nour, in plaats van de heel zachte, kleverige medjouldadels.

Voor 3-4

1 kg kleine knolraapjes
300 g sjalotten
4-5 laurierblaadjes, in grove stukken gescheurd
3 el olijf- of koolzaadolie
100 g dadels, pit eruit, gehalveerd
8 tenen knoflook, gepeld
200 g waterkers
zeezout en zwarte peper

Verwarm de oven voor op 190 °C / gasstand 5.

  • Snijd onder- en bovenkant van de knolraapjes. Snijd kleine exemplaren doormidden; knolletjes die groter zijn dan een golfballetje snijd je in vieren. Leg ze in een grote braadslede.
  • Halveer sjalotten die groter zijn dan een walnoot en voeg toe aan de knolraapjes, samen met de laurierblaadjes, 2 eetlepels olie en wat zout en peper. Schep alles goed door elkaar en zet 30 minuten in de oven.
  • Doe ondertussen de gehalveerde dadels in een kom. Druk met de platte kant van een koksmes op de tenen knoflook zodat ze in 2 of 3 stukken breken. Voeg ze samen met 1 eetlepel olie en wat zout en peper toe aan de dadels. Meng door elkaar.
  • Verdeel de knoflookdadels en de olie uit de schaal over de gebakken knolraapjes en sjalotten. Schep om en zet nog 15 minuten in de oven.
  • Scheur de waterkers in grove stukken, voeg toe aan de braadslede en meng erdoor. Zet 5 minuten terug in de oven tot de waterkers geslonken is. Serveer meteen – ik vind dit zo, zonder iets erbij, het lekkerst.

Variaties
Wortelgroente: Gebruik stukjes pastinaak of knolselderij in plaats van de knolraapjes.
Ui: Vervang de sjalotten door uien of lente-ui.
Bladgroente: Je kunt hier in plaats van waterkers ook rucola gebruiken of kies een minder peperige soort zoals spinazie of sla.

Knolraapjes sjalotten en dadels met waterkers Heel veel veg Hugh Fearnley Whittingstall


 Meer knollen!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama