Open menu

belgischefeestdagkleinMorgen is het de Belgische feestdag. Voor mij is dit een mooie aanleiding om een nieuw recept te maken. Toch is het een zoektocht geworden, omdat er nu eenmaal geen speciaal gerecht bestaat voor de Belgische feestdag. Daarom ben ik aan de slag gegaan met Belgische ingrediënten, met een hoofdrol voor Belgisch bier, witlof en de immer populaire aardappel. Het resultaat is een leuk gerecht met krokant gebakken aardappels in de schil, afgewerkt met gesmolten kaas, in bier gestoofd witlof, courgettelinten en een gemengde salade met aspergetips.

Voor 4 personen als hoofdgerecht.

2 stonken witlof
1,5 dl Belgisch witbier
4 grote aardappels
50 g romige zachte krachtige kaas (bijvoorbeeld Le Lingot de Vieux Moulin of Port Salut)
100 g gemengde salade
100 g groene aspergetips
1 wortel
½ courgette 
peper en zout
olijfolie

  • Was de aardappels, snij ze doormidden en kook ze in gezouten water beetgaar. Neem een grote koekenpan en verwarm deze op hoog vuur met een beetje olie. Leg de aardappels hierin totdat ze een mooi bruin korstje hebben aan de snijkant. 
  • Laat afkoelen. Met een appelmesje schraap je een beetje van de binnenkant eruit. Hierin leg je een schijfje van de kaas. Plaats in een ovenschaal en zet in de voorverwarmde oven (225 graden) totdat de aardappeltjes mooi bruin zijn en de kaas lekker gesmolten is.
  • Maak de witlof schoon onder de kraan: leg deze in een grote pan met kokend water en kook de witlof gedurende zeven minuten. Ze hoeven nog niet gaar te zijn.
  • Haal de witlof uit het water. Snij ze doormidden. Neem een hoge hapjespan, verwarm deze en voeg wat olie toe. Leg hierin de witlof om deze een wat bruinere kleur te geven en blus af met het bier. Laat vervolgens de witlof verder gaar stoven in het bier. Misschien heb je iets meer nodig dan anderhalve dl, dat ligt aan de grootte van je pan. Kruid af met peper en zout.
  • Trek met een kaasschaaf mooie linten van de courgette. Sprenkel hier wat olijfolie over en bak ze aan in een koekenpan totdat ze wat garing hebben gekregen. Kruid af met peper en zout. Leg ze bij het uitserveren over de witlof ter garnering.  
  • Doe de aspergetips in een pan met kokend water en kook ze in drie tot vier minuten gaar. Je mag ze ook rauw serveren. Snij de wortel in julienne of rasp ze grof.
  • Verdeel de sla, de wortel en de asperge over de bord als garnering. Leg er op elk bord ook een aardappel en enkele courgettelinten.

belgischefeestdag


Meer lekkere aardappels!

Mischa, gastredacteur, eigenaresse van Bymischa. Mischa organiseert gezonde en culinaire kookworkshops en begeleidt als Leefstijlkok mensen die graag een smaakvoller eetpatroon willen.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama