Open menu

valentijnkleinHet eten op valentijnsdag mag iets bijzonders zijn, maar dat betekent niet dat je per sé een fortuin moet gaan uitgeven op restaurant of dat je je uren in de keuken moet staan uitsloven. Voor de meesten is 14 februari ook maar een gewone werkdag. Daarom houden we het nu leuk maar eenvoudig met een roze stamppot met rode biet en kruiden. Hierbij geven we hartvormige burgertjes van gemengde en noten en geitenkaas. Wat er na het hoofdgerecht komt, mag je zelf kiezen.

Voor 2 personen.

Voor de roze stamppot:

600 g aardappels
300 g gekookte rode biet of rauwe rode biet
80 g boter
1 klein fijngehakt uitje
20 g fijngehakte kervel
enkele el melk
zout en peper

Voor de geitenkaas-notenhartjes:

150 g ongezouten gemengde noten
75 g havermout
75 g geraspte belegen geitenkaas
1 ei
0,4-1 dl water
1 tl gedroogde tijm
zwarte peper
zout
olie om te bakken
Extra nodig: hartigvormige uitsteekvorm

 

  • Hak de noten fijn. Er mogen best nog wat stukjes in zitten. Doe de gehakte noten in een kom, samen de havermout, de geraspte geitenkaas, de tijm en een klein beetje zout. Voeg het ei toe en meng. Doe er nu beetje bij beetje wat water bij, totdat je een samenhangend deeg hebt. De hoeveelheid water die je nodig hebt hangt onder andere af van de grootte van het ei.
  • Spreid het burgermengsel 1 tot 1,5 cm dik uit op een snijplank. Steek er hartvormige vormpjes uit. Het resterende mengsel kneed je weer tot een laag van dezelfde dikte zodat je opnieuw hartjes kunt maken. Geen zin in hartjes? Maak er dan balletjes van die je nadien een beetje plakdrukt. Leg de hartjes (of burgertjes) minstens een half uur in de koelkast om op te stijven.
  • Intussen maken we de stamppot. Schil de aardappels, snij ze in stukken en kook ze gaar. Wanneer je rauwe rode biet gebruikt, schil je deze ook, snij ze in stukken en kook je ze gaar samen met de aardappels. Wanneer je gekookte rode biet gebruikt, snij die in stukken en voeg je ze toe wanneer de aardappels al gaar zijn. Laat ze dan nog een minuut meekoken om op te warmen.
  • Giet de aardappels en de rode biet af, pureer ze en meng er de boter en vervolgens de melk onder, totdat je een smeuïg geheel hebt. Roer er de ui en de kervel door en kruid af met peper en zout.
  • Haal de geitenkaas-notenhartjes uit de koelkast en bak ze in een anti-antbakpan met wat olie aan beide kanten goudbruin.

Serveer meteen.

valentijngroot


Meer eetbare liefde!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama