Open menu

Gestoofde savooiekool kleinSavooiekool is voor mij verbonden met de koudere dagen. Ik vind deze kool wel lekker, maar soms heb ik gebrek aan inspiratie om hem te bereiden. Ik wil er ook niet constant bechamelsaus over gieten: net zoals alle andere groenten kun je er veel meer mee doen. Dit recept voor in witte wijn gestoofde savooiekool met cashewnoten is een leuke variatie, geïnspireerd op de Franse keuken. Het gerecht is gemakkelijk te maken en ook relatief snel klaar. Een ideaal bijgerecht voor een koudere en donkere avond.

Voor 4 personen als bijgerecht

1/2 savooiekool
1 ui
2 tenen knoflook
1,25 dl witte wijn
klontje boter of olijfolie
100 g ongezouten geroosterde cashewnoten
olie om te bakken
peper en zout

  • Verwijder de buitenste, lelijke bladeren van de savooiekool. De helft van de kool die we gebruiken snij je halfdoor. Verwijder de dikke nerf in het midden en snij de kool in dunne reepjes met een groot, scherp mes of met de mandoline. 
  • Breng een pot water aan de de kook en kook hierin de kool vijf minuten. In het begin hoeft de kool niet helemaal onder water te staan. Die slinkt toch enorm. Roer dan wel regelmatig. Giet de kool af in een vergiet, spoel af met koud water en zet opzij om uit te lekken.
  • Snij een ui fijn en bak deze glazig in wat olie. Hak de knoflook fijn en voeg deze toe. Meng er nu ook de savooiekool onder en laat een minuut of twee meebakken. Giet er hierna de witte wijn bij en laat het geheel zo'n 10-15 minuten zonder deksel stoven todat de wijn verdampt is en de kool gaar is. Voeg indien nodig nog wat wijn toe.
  • Breng of smaak met peper en zout. Werk af met een klontje boter of olijfolie.
  • Hak de cashewnoten grof en roer deze onder de savooiekool.

Serveer met bijvoorbeeld gebakken oesterzwammen en gekookte aardappels. En met mosterd, natuurlijk. 

Gestoofde savooiekool2


Meer savooiekool (voor de overgebleven helft)!

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama