Open menu

rode kool introHet is Paarse Vrijdag. In navolging van Spirit Day in de Verenigde Staten kunnen scholieren en studenten hun solidariteit met lhbtq+'ers tonen door iets paars te dragen. Ik kende deze speciale dag nog niet en vond het des te leuker te lezen dat die in 2010 in Nederland voor het eerst werd gehouden op de Piter Jelles scholengemeenschap in Leeuwarden, waar ook mijn oude middelbare school, het Stedelijk Gymnasium Leeuwarden, toe behoort. Om het feest luister bij te zetten - en omdat rode kool een echte wintergroente is die veelzijdiger is dan je denkt - vind je in dit artikel een fijne selectie aan recepten met deze groente, die tenslotte eerder paars dan rood is: traditioneel, uit de oven of als salade.

Klassiek

Voordat we aan de bijzondere gerechten beginnen, ontkomen we niet aan de klassieke rode kool, zacht gestoofd met specerijen en appel. Je kunt naar eigen inzicht en voorkeur de kool wat frisser, kruidiger, zoeter of zuurder maken, zoals beschreven in dit basisrecept.

rode kool 05 bord

Met bladerdeeg: strudel of taart

Je kunt ook hartige baksels maken met rode kool. Zo maakte Helen een rodekoolstrudel, lekker makkelijk met een rol bladerdeeg, en op smaak gebracht met geitenkaas en walnoten.

rodekoolstrudel groot

Mari Maris gebruikt ook kant-en-klaar bladerdeeg, of korstdeeg, maar maakt er een kruidige kooltaart mee, exotich gekruid met koriander, za'atar of ras el hanout.

kruidge kooltaart

Rodekoolsalade

Als je toch al een zware maaltijd hebt, is een frisse rodekoolsalade een goed idee. Deze rodekoolsalade van Jolanda, met daarin ook knolselderij, winterpeen en room, is ook lekker om mee te nemen als lunchsalade.

rodekoolsalade maart2014

Heb je zin in iets meer zon en pit? Annemieke combineert de rode kool op z'n Midden-Oosters met sinaasappel, citroen en tahin in deze rodekoolsalade met pistachenootjes.

rodekoolsalade

En tenslotte kun je van rode kool ook een snelle kimchi maken, die je na twee dagen intrekken al kunt gebruiken als bijgerecht bij oosters eten - maar het is ook heerlijk op je boterham.

rodekoolkimchi

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama