Open menu

altDeze koeken zijn al net zo'n eclectische mix als de stamboom van ons koninklijk huis. De basis is een recept voor oerhollandse roze koeken. Deze worden gevuld met Argentijnse dulce de leche en banketbakkersroom, en afgewerkt met een laagje oranje royal (knipoog) icing.

 

 


 

Oranje kroningskoeken

voor acht tot tien stuks


(let op: de royal icing heeft zo'n acht uur nodig om uit te harden!)

Cakejes

Ze heten dan wel roze koeken, maar het zijn eigenlijk cakejes. De supermarktversie, een guilty pleasure voor veel mensen, staat stijf van de stabilisatoren, emulgatoren, E-nummers en gestampte luisjes. Karin (van Koken met Karin) vond dat wat overdreven en bracht de lijst met ingrediënten terug naar zes. Dit heerlijke recept, supersnel te maken, is van haar:

rasp van 1 citroen (of 2 tl citroensap)
100 g suiker100 g zachte boter
2 eieren
110 g bloem
snuf zout

  • Verwarm de oven voor op 160C en vet een muffinvorm in, of gebruik cakevormpjes in de holtes (zie foto hiernaast).
  • Rasp met een fijne rasp de schil van een schoongeboende citroen, of gebruik citroensap.
  • Klop enkele minuten lang met een mixer de boter met de suiker tot een zacht en romig geheel.
  • Mix er één voor één de eieren door.
  • Zeef de bloem en het zout en spatel dit door het mengsel.
  • Vul de vormpjes voor de helft met het beslag. Dek dit af met een vel bakpapier en leg daar bovenop een bakplaat. Dit voorkomt dat de cakejes gaan rijzen.
  • Bak de cakejes 18-20 minuten. Verwijder dan de bakplaat en het bakpapier en bak ze nog 2 minuten.
  • Test of ze helemaal gaar zijn door een stokje in een cakeje te prikken. Als het stokje er schoon uitkomt, zijn de cakejes gaar.
  • Laat ze afkoelen.

Dulce de leche

De Argentijnen besmeren hun brood met deze mierzoete karamelpasta en gebruiken het in taarten of vullen er hun 'alfajores' mee. Dit zijn twee knapperige koekjes die bijeengehouden worden door een zoete massa. Ze waren een beetje de inspiratie voor deze kroningskoeken.

Dulce de leche, dat zich laat vertalen als 'zoete melk', is niet moeilijk om te maken. Als basis kun je kiezen voor een blikje gezoete gecondenseerde melk of melk en suiker. Dit kook je net zolang totdat je een dikke, karamelkleurige pasta overhoud. Niets ingewikkelds dus, maar je moet even geduld hebben: dat koken kan wel een uurtje of twee duren.

Volgens dit WikiHow-artikel zijn er zes manieren om dulce de leche te maken. Kies de methode die je het prettigst lijkt. Voor deze Kroningsdagkoeken heb je genoeg aan een half blikje (à 397 gram) gecondenseerde en gezoete melk, omdat je de cakes er dun mee besmeerd. Wil je ze vullen met een dikke laag, gebruik dan de volledige inhoud.

Ik begon hoopvol aan de snelle bereidingsmethode met de magnetron, maar de inhoud van het blikje gecondenseerde melk stroomde al snel de ruime kom uit. Dan maar de au bain marie-methode. En die duurde maar liefst twee uur. Slow cooking dus, waarbij je om de haverklap moet controleren of het water in de onderste pan niet is verdampt.

Gelukkig is er nog een veel snellere methode die WikiHow niet noemt: kant-en-klare dulce de leche, te koop in enkele supermarkten. Voor als je geen zin hebt in het risico op ontploffende blikjes en verbrande suikermelk.

Royal icing

Een simpele icing bestaat uit poedersuiker vermengt met wat water, maar deze Kroningskoeken versieren we natuurlijk met royal icing, waar ook nog eiwitten in gaan.

altIk gebruikte dit recept van de fijne website The Joy of Baking. Gebruik je liever geen kunstmatige kleurstoffen, dan zijn er natuurlijke kleurstoffen op de markt of je laat de icing gewoon wit.

Rauwe eiwitten kunnen in verband met salmonella gevaarlijk zijn voor de gezondheid van jonge kinderen, mensen met een verzwakt afweersysteem en zwangere vrouwen. Gebruik dan liever meringuepoeder, dit koop je bij de taartenwinkel, of ga voor de simpele icing van poedersuiker vermengd met wat water.

1 eiwit
0,5 tl citroensap
82 g poedersuiker
oranje kleurstof

  • Klop het eiwit los. Je hebt maar de helft nodig voor deze hoeveelheid Kroningskoeken, dus gebruik de andere helft van je geklopte eiwit voor iets anders.
  • Meng de citroensap door je halve hoeveelheid eiwit.
  • Zeef de poedersuiker en voeg deze toe aan het eiwit.
  • Meng op een lage snelheid met de mixer of met de garde alles door elkaar. Voeg ondertussen de kleurstof toe. De benodigde hoeveelheid staat aangegeven op de verpakking. Meng dit goed zodat je een egale kleur krijgt.
  • De icing mag niet te dik worden, dus klop niet te lang. Als je een eetlepel ervan over de bovenkant van een cakeje giet, mag de icing er niet vanaf druipen (tenzij je dat leuk vindt staan). Is je icing te dik, verdun het dan met een klein beetje water. Is het te dun, meng er dan nog wat poedersuiker doorheen
  • Bewaar de royal icing zolang je deze niet gebruikt in een luchtdichte doos, om uitdrogen te voorkomen.

Banketbakkersroom

Banketbakkersroom is een dikke, vla-achtige room die men ook gebruikt voor het vullen van tompoezen. De Argentijnen noemen het crema pastelera. Voor een 'tic' giet je wat rum of mandarijnenlikeur (appeltjes van oranje!) door de melk.

200 ml volle melk
100 ml slagroom
2 tl vanille-extract (of een zakje vanillesuiker)
75 g witte basterdsuiker
2 eidooiers
1,5 el maizena

  • Doe in een grote pan met een dikke bodem de melk, de slagroom, het vanille-extract en de helft van de suiker. Breng dit aan de kook.
  • Mix de eidooiers en de suiker tot een dikke, romige en zachtgele massa.
  • Voeg beetje bij beetje en al zevend de maizena toe, terwijl je de massa blijft doorroeren. De maizena moet volledig opgenomen worden.
  • Terwijl je flinkt roert met een garde of de elektrische mixer, giet je een derde van de hete melk bij het eimengsel. Roeren roeren roeren, anders krijg je stukjes gekookt ei!
  • Vervolgens giet je dit eimengsel bij de melk in de pan (met het vuur er nog onder).
  • Blijf goed doorroeren tot de hele massa dikker dan gewone vla is geworden. Zet het vuur niet te hoog om aanbranden te voorkomen. Duurt het langer dan enkele minuten voordat het mengsel dikker wordt? Zet dan het vuur wel wat hoger.
  • Proef of de maizena volledig is opgenomen; het mengsel mag niet melig aanvoelen.
  • Haal dan de pan van het vuur en laat de banketbakkersroom afkoelen. Om een vel te voorkomen, dek je het af met een stuk keukenfolie.


Zet de kroningskoeken in elkaar:

  • Snij de cakejes doormidden.
  • Leg de bovenkanten op een bord of rooster en begiet ze met royal icing, zodat de bovenkant van de cakejes volledig en egaal bedekt is. Laat de icing dan zo'n acht uur uitharden. De icinglaag zorgt ervoor dat de cakjes niet uitdrogen. Wil je nog wat glittertjes en versieringen aanbrengen, doe dat dan nu zodat ze blijven plakken aan de icing.
  • Besmeer de onderste helften van de cakejes met een laag dulce de leche (afgekoeld), zo dik als je wilt, en lepel de banketbakkersroom hier bovenop.
  • Zet de bovenste helften hier weer bovenop en je kroningskoeken zijn klaar!

 

alt

Smaakideeën:

  • Roze boerenjongens: meng boerenjongens door het cakebeslag en gebruik roze icing - leuk voor de Gay Pride!
  • Meng koekkruiden of cacao of door het cakebeslag. Dulce de leche en chocolade zijn een geliefde combinatie in Zuid-Amerika.
  • Gebruik in plaats van banketbakkersroom een mengsel van advocaat (Nederlands likeurtje) en slagroom.
  • In plaats van dulce de leche kun je ook jam of appelstroop gebruiken. Dit maakt de koeken iets frisser van smaak.


altMeer koninklijk koken!

 

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama