Open menu

barabrith256Dat de meeste Britten gek zijn op thee drinken is geen geheim, maar er wordt ook gebakken met thee. Op vakantie in Wales at ik voor het eerst Bara Brith, een soort kruising tussen krentenbrood, cake en kruidkoek. De rozijnen of krenten worden eerst geweekt in sterke, hete thee waardoor het baksel een heerlijke (lichte) theesmaak krijgt. Er zijn oneindig veel recepten voor Bara Brith, elke familie in Wales heeft volgens mij een eigen recept. Deze variant is veganistisch en gemaakt met Earl Grey thee, walnoten en gekonfijte sinaasappelschil. Maar gebruik gerust zwarte thee en uitsluitend rozijnen als je dat in huis hebt. 

Voor 1 cake

250 g rozijnen
3 dl sterke, hete (Earl Grey) thee
200 g lichte basterdsuiker
275 g zelfrijzend bakmeel
2 el licht opgeklopte aquafaba (het sap uit een blik kikkererwten) (of gebruik 1 groot losgeklopt ei voor een vegetarische variant)
50 g fijngehakte walnoten (optioneel)
1 el gekonfijte sinaasappelschil (optioneel)

Extra nodig: een cakevorm, wat olie of margarine voor het invetten en een stukje bakpapier

  • Zet de thee en giet het in een kom over de rozijnen. Laat ze minimaal een uur weken, hoe langer je weekt, hoe sterker de theesmaak zal zijn.
  • Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet een cakevorm in en leg een stuk bakpapier op de bodem.
  • Roer het zelfrijzend bakmeel, de aquafaba (of het ei) en eventueel de walnoten en sinaasappelschil door het thee-rozijnenmengsel tot je een mooi beslag hebt en geen bakmeel meer ziet. Let op: de rozijnen niet afgieten dus, het hoort een nat beslag te zijn. Daarom gaat het ook vrij lang in de oven.
  • Giet het beslag in je voorbereide cakevorm en strijk de bovenkant glad.
  • Bak de Bara Brith 90 minuten in de voorverwarmde oven, of tot je met een satéprikker of caketester in het midden van de Bara Brith prikt en deze er schoon weer uitkomt.
  • Laat een kwartiertje afkoelen in de cakevorm voordat je hem eruit haalt en verder laat afkoelen op een taartrooster.
  • Serveer bij koffie of thee, met een lik (plantaardige) boter.

 

barabrith

 

Meer Brits gebak!

Jessi, gastredacteur, schrijft en schrijft ook voor haar blog Bakken zonder Beesten.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama