Open menu

klassiekebunkleinEerder plaatsten we al de recensie van het kookboek Veggie & Vegan Hamburgers van Jonathan Häde. Vandaag geven we jullie een eerste recept: het klassieke hamburgerbroodje, ofwel bun. Het recept voor de burger zelf volgt later. Vanbuiten knapperig, vanbinnen zacht - de klassieke buns passen bij nagenoeg elke burger. Overigens zijn smaak en uiterlijk van de veganistische variant minstens zo goed als die van de vegetarische – gewoon proberen! Je kunt deze ook prefect serveren bij het zondagse ontbijt.

Voor 9 broodjes

1 blokje verse gist (42 g), op kamertemperatuur
250 ml warm water
500 g tarwebloem 
2 eieren 
30 g boter, vloeibaar 
1 el agavediksap 
2 tl zout 
3 el melk 
sesamzaad, geroosterd 

Veganistisch

1 blokje verse gist (42 g), op kamertemperatuur
275 ml warm water + 2 el water 
500 g tarwebloem 
1 el sojameel 
30 g sojaboter, vloeibaar
1 el agavediksap 
2 tl zout 
3 el kokosmelk
sesamzaad, geroosterd 

Bereiding 30 min.
+ 2 uur rusten
+ 16 min. bakken

  • Brokkel de gist in het water en roer het mengsel samen met 60 g van de bloem in een grote kom tot er geen klonters meer zijn. 
  • Laat 15 minuten rusten. 
  • Voeg een ei toe (roer voor de veganistische variant één el sojameel door twee el water) en de rest van de ingrediënten, behalve de melk en het sesamzaad. l(need hiervan met een handmixer of met de hand gedurende ongeveer tien minuten een deeg. Het deeg moet licht plakkerig blijven, maar niet aan de vingers blijven plakken -voeg zo nodig nog een beetje bloem toe. Laat het deeg op een warme plek afge­dekt 45-60 minuten rusten. 
  • Bestuif het werkblad met bloem, leg het deeg erop en verdeel het in negen porties van ca. 85 g. Bol het deeg op en rol het met een deegroller uit tot vingerdikte. Verdeel de bolletjes over een met bakpapier bedekte bakplaat, bedek ze met bakpapier en laat ze nog 60 minuten rusten op een warme plek. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte 200 °C). 
  • Meng drie el melk met een ei (vegetarische variant) en smeer hiermee zorgvuldig de bovenkant van de buns in. Smeer voor de veganistische variant alleen met kokos­melk in. Bestrooi met sesamzaad. 
  • Bak de buns gedurende ca. 16 minuten in het midden van de oven tot ze een goudbruine kleur hebben. 

Variant:

In plaats van sesamzaad kun je bijvoorbeeld ook chiazaad of maanzaad op de burgers strooien.

klassiekebun


Meer brood en hartige baksels!

the Kitchenary

horecarama