Open menu

Rarbarberkruimeltaart met pecannoten kleinHet is weer voorjaar, dus tijd voor rabarber! Al eerder schreef ik een recept voor rabarbervlaai, en Machteld schreef een stuk over de verschillende toepassingen van de groente. Omdat er altijd genoeg te variëren valt met rabarbertaarten, -vlaaien, -crumbles en –cakes vandaag een recept voor een taart met een cake-achtige bodem en een verrassende deksel van kruimels met pecannoten. 

Wist je dat je rabarber heel goed in je eigen tuin kan kweken? Het is een winterharde plant, die het goed doet in de halfschaduw en in de zon, op een tamelijk voedingsrijke en vochtige bodem. Een jonge plant heeft een jaar nodig om oogst te kunnen gaan leveren. De plant wordt groot, met haar lange rabarberstengels en grote donkergroene bladeren. In het voorjaar kan ze gaan bloeien; ook de bloemen schijn je te kunnen eten! Wil je langere stengels, dan doe je er wel goed aan de bloemen af te knippen, zodat de plant meer energie in de stengels gaat steken. De stengels worden groen (wat zuurder) tot het bekende rood (wat zoeter). Deze kun je aan de basis van de plant afsnijden, en ze verwerken in jouw favoriete rabarberrecept. In de winter sterven de stengels en bladeren af, waarna de plant in het voorjaar weer gaat uitlopen voor een nieuwe oogst! 

Voor 1 taart 

Voor de rabarberlaag:

3-4 stengels rabarber
1 zakje vanillesuiker
3 el suiker (naar smaak en afhankelijk hoe zuur je stengel is, meer of minder)
1 tl kaneel

Voor de bodem:

150 g bloem
125 g suiker
1 dessertlepel bakpoeder (6 g)
Snuf zout
125 g roomboter
1 ei

Voor de kruimellaag:

100 g pecannoten
50 g bloem
50 g suiker
25 gram zachte boter

Verder nodig: bakpapier

  • Begin met het maken van een compote van de rabarber. Snijd de stengels in stukken van ongeveer 3 cm, doe ze met de suiker en kaneel in een pan met een klein scheutje water. Verhit op een middelhoog vuur, tot het water begint te borrelen en draai dan het vuur laag. Roer af en toe. Laat koken tot dat de stengels uit elkaar beginnen te vallen. Draai dan het vuur uit, proef of het zoet genoeg is en voeg zo nodig wat meer suiker toe. Laat staan met de deksel op de pan. Zo zal het geheel nog wat doorgaren, maar vallen de stengels niet geheel uit elkaar. Uiteindelijk wordt het een grove compote.
  • Meng voor de bodem de droge ingrediënten door elkaar. Snijd dan met twee messen de boter door het mengsel totdat het kruimelig wordt. Voeg het ei toe en kneed kort tot een homogene bal. 
  • Hak de noten grof. Meng de noten, bloem en suiker voor de kruimellaag door elkaar en snijd de boter er met twee messen doorheen. Meng met je handen tot een kruimeldeeg. 
  • Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier. Druk de bol deeg uit op de springvorm tot een gelijkmatige bodem. De randen mogen redelijk hoog worden. Verdeel dan de rabarbercompote over de bodem, en daaroverheen de kruimellaag. Buig de randen van het deeg over de taart; zo krijg je een mooie brede rand.
  • Bak voor ongeveer 30 minuten in een op 180 graden Celsius voorverwarmde oven. De rand en de kruimels moeten goudbruin zijn.

Eet de taart lauwwarm of afgekoeld. Eventueel met een dot opgeklopte room.

Rarbarberkruimeltaart met pecannoten


Meer rabarber!

 

 

 

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama