Open menu

mokkataart kleinDeze taart hebben we niet zelf uitgevonden, ze is zelfs bekend onder verschillende namen. In België noemen we ze petit-beurretaart, in Nederland zijn er verschillende namen, waaronder beppetaart. Zelfs mijn Braziliaanse vrienden kennen iets gelijkaardigs. Het basisprincipe blijft echter altijd gelijk: laagjes koekjes afgewisseld met laagjes boterroom. Natuurlijk zijn er veel variaties. Daarom maken we onze eigen versie met mokkasmaak. De taart is gemakkelijk en snel te maken en daarom ook leuk om samen met de kinderen te doen. En de taart hoeft niet de oven in, wel enkele uren tot een hele nacht in de koelkast. 

Voor 6-8 porties

250 g boter
50 g poedersuiker
1 tl oploskoffie
1 el water
30 theebiscuits (in België: petit beurrekoekjes)* 
1 grote kop zeer sterke koffie, afgekoeld
chocoladehageslag voor de afwerking

* Ik gebruikte een pak theebiscuit van 240 g van AH winkelmerk en hield twee koekjes over. Gebruik deze twee koekjes eventueel om de kom boterroom lekker schoon te maken.

  • Voor de boterroom heb je boter nodig die iets zachter is dan boter op kamertemperatuur. Je kunt de boter daarom op de verwarming zetten, maar je kunt ze ook in blokjes snijden en 15 à 20 seconden in de magnetron zetten. De boter moet zeer zacht zijn, maar zeker niet gesmolten. 
  • Doe de boter in een mengkom en meng ze gedurende een paar minuten met een handmixer totdat ze bleek van kleur is. Los een theelepel oploskoffie op in een eetlepel water. Voeg deze dan samen met de poedersuiker aan de boter toe en meng. Zet opzij, maar zeker niet in de koelkast.
  • Maak een eerste laag van de theebiscuitjes, een rechthoek van twee rijen van drie koekjes. Besmeer met een laag boterroom. Voor de volgende laag koekjes, doop je ze heel kort in de afgekoelde sterke koffie. Besmeer met een laag boterroom. Herhaal dit hierna nog drie maal. Je hebt dan in totaal vijf lagen koekjes.
  • De bovenste laag boterroom bestrooi je rijkelijk met chocoladehagelslag. Ik gebruikte witte omdat ik deze reeds in huis had. Melk of puur is ook heel lekker.
  • Laat de taart minstens een paar uur of liefst een hele nacht rusten in de koelkast.

mokkataart


Meer gebak zonder oven!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama