Open menu

altTegenwoordig heeft iedere supermarkt schappen vol vegaburgers liggen. Er is dus geen bittere noodzaak meer, zoals in de vorige eeuw, om zelf je vleesloze burger in elkaar te draaien. Maar zelf een burger fabriceren is heel erg leuk en makkelijk, dus wat let je om het zelf te proberen? 

Groot voordeel van zelf maken, is dat je zelf bepaalt wat erin gaat. Peulvruchten, sojaproducten, noten, granen, groenten, het kan allemaal als basis dienen. Waar je wel op moet letten, is dat plantaardig materiaal minder bindt en plakt, waardoor je burger de neiging heeft sneller uit elkaar te vallen bij het bakken. Maar een ei, wat bloem en eventueel een paneerlaagje helpen dat voorkomen. Hoewel het grote voordeel van zelf maken voor mij toch juist veel met het ontbreken van die paneerlaag te maken heeft.

Deze burgers krijgen hun stevige smaak door de aardappels eerst te roosteren, en daarna pas te verwerken en te bakken. Dat is even wat meer werk, maar je hebt er zeker profijt van. De gepofte knoflook die ik gebruikte, geeft een wat zoetere, milde smaak.  Als je wilt kun je ook rauwe knoflook gebruiken, maar poffen is zo gedaan. Je poft een hele bol knoflook in de schil in dertig minuten in een oven van 180 graden. Uit dit kookboek heb ik de tip om een voorraadje gepofte knoflook te maken, en dat in een afgesloten pot in de koelkast te bewaren. Handig, want zo heb je altijd mild smakende knoflook bij de hand.

Voor vier burgers

Voor de burgers
500 g zoete aardappel
3 el olijfolie
1-2 el harissa
2 tenen gepofte knoflook
5 el gewelde couscous
1 ei
4 el bloem
zout en peper
olie om in te bakken

Voor de saus
2 el tahin
2 el (Griekse) yoghurt
2 el olijfolie
1 el citroensap
eventueel wat water
peper en zout

  • Verwarm de oven voor op 230 °C.
  • Schil de zoete aardappels, snij ze in blokjes en doe ze in een bakblik.
  • Snij de knoflook fijn en meng dit met de olijfolie en de harissa. Voeg peper en zout toe en giet het mengsel over de aardappelblokjes. Meng het goed, zodat alle blokjes met de olie bedekt zijn, en zet het bakblik in de oven. Rooster de aardappels in 25 minuten gaar, of langer tot ze zacht zijn.
  • Laat de aardappels iets afkoelen en prak ze vervolgens fijn. Klop het ei los, en voeg dit aan het aardappelmengsel toe, samen met de couscous en de bloem.
  • Vorm van het mengsel met je handen vier burgers. Leg ze op bakpapier of folie, en laat ze in de koelkast koud en wat steviger worden.
  • Klop intussen voor de saus de tahin, yoghurt, olie en het citroensap door elkaar. Voeg wat koud water toe wanneer de saus te dik wordt. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit in een koekenpan wat olie en bak de burgers in zo’n tien minuten, tot ze mooi bruin zijn. Keer ze regelmatig. Die dit wel voorzichtig, om te zorgen dat ze niet uit elkaar vallen.
  • Serveer de burgers op een broodje, of los bij de maaltijd.

altMeer vegaburgers!

Jannika, culiredactie tot 2015. Kijkt graag Britse kookprogramma’s.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama