Open menu

Het voordeel van een zelfgemaakte vegaburger? Alles wat je lekker vindt kan erin. Het nadeel? Je moet ze bakken. De grootste vijand van een zelfgemaakte vegaburger is zonder twijfel de koekenpan. Al bak je nog zo voorzichtig, je eindigt toch vaak met een burger in brokken. Een ei, havermout en de oven bieden gelukkig enige uitkomst. 

Deze burgers met een Mexicaans tintje hebben de potentie om met de nodige voorzichtigheid mooie ronde burgers te worden. En wil het toch niet helemaal lukken, geen nood: een broodje met een gescheurde vegaburger smaakt net zo goed als een perfect ronde variant.

Maïsburgers met paprika-avocadosalsa

voor 4 burgers

voor de burgers:

1 blik maïs van 300 g
1 rode ui
1 rode peper
1 of 2 tenen knoflook
1 tl gedroogde oregano
1 tl gemalen koriander
1 tl gemalen komijn
1 tl milde paprikapoeder
1/2 tl gerookt paprikapoeder
100 g geraspte cheddar
peper en zout
5 - 6 el havermout
1 ei, losgeklopt

olijfolie

voor de salsa:

1 avocado
1 grote ontvelde paprika, of 2 kleine (vers of uit een pot)
1 klein bosje koriander

(hamburger)broodjes of stevige boterhammen
extra nodig: keukenmachine of staafmixer en hakmolen

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat of ovenschaal met bakpapier.
  • Laat de maïs uitlekken en stort de korrels op de bakplaat of in de ovenschaal. Laat de maïs in de oven in ongeveer 25 minuten droog worden en licht bruinen. Schep de maïs gedurende de oventijd een paar maal om.
  • Snij intussen de ui, de peper en de knoflook in heel kleine stukjes. Doe alles in een kom, voeg de oregano, specerijen, kaas en peper en zout toe. Doe de geroosterde maïs erbij en schep alles goed om.
  • Zet de oventemperatuur op 150 graden.
  • Schep driekwart van het maïsmengsel in de kom van de keukenmachine of hakmolen en draai het mengsel fijn. Doe het fijne mengsel vervolgens weer bij het restant van het grove mengsel. 
  • Voeg havermout en een deel van het ei toe. Kneed of roer alles tot een stevig ‘gehakt’. Is het mengsel droog, voeg dan nog wat ei toe. Is het te nat, voeg dan nog wat havermout toe. Verdeel het mengsel vervolgens in vier delen en vorm met natte handen vier burgers. Leg de burgers minimaal een half uur in de koelkast.
  • Verhit een laag olie in een koekenpan en bak de burgers op middelhoog vuur tot ze bruin kleuren. Draai ze voorzichtig en zo min mogelijk om. Leg de burgers vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat en warm ze nog 15 minuten, tot ze door en door warm en wat steviger zijn.
  • Snij ondertussen voor de salsa de avocado en ontvelde paprika in kleine blokjes. Hak de koriander fijn. Schep alles door elkaar.
  • Beleg het brood met de burgers en schep de salsa eroverheen.
Jannika, culiredactie tot 2015. Kijkt graag Britse kookprogramma’s.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama