Open menu

TempeburgerkleinEerder plaatsten we reeds de recensie van het kookboek Veggie & Vegan Hamburgers van Jonathan Häde. Ook gaven we jullie al het recept voor klassieke buns. Nu geven we het recept voor de burger en de garnering die tussen het broodje kan: een tempéburger met pinda-gembersaus. Tempé (tempeh) is oorspronkelijk afkomstig uit Indonesië en is een traditioneel product, gemaakt van gefermenteerde bonen. De bonen worden met een speciale schimmel ingeënt waardoor ze een licht nootachtige smaak en een stevige structuur krijgen. Snijbiet is een seizoengroente, het seizoen loopt van mei tot oktober. 

Voor 6 burgers

Bloemkool-tempépatty

300 g bloemkool
200 g tempé (tempeh)
plantaardige olie 
1 kleine ui 
1 teentje knoflook
50 g pinda's 
2 handen vol peterse­lieblad 
3 el paneermeel
peper, zout

Pinda-gembersaus  

1 gele ui
plantaardige olie
4 el sojasaus 
250 ml water
4 el pindakaas
3 el citroensap zout 
1 duim groot stukje gember 

Garnering

6 blaadjes snijbiet
2 handen vol pinda's
2 handen vol mung­bonenkiemen (taugé)
sap van 1 limoen

Klassieke bun

Het recept vind je hier.

  • Verdeel de bloemkool voor de patty in kleine roosjes, was ze en kook ze in zout water. Snijd ondertussen dobbelsteentjes van de tempé en rooster ze licht in een pan met wat olie. Pel de ui en knoflook, hak ze fijn en bak ze even mee tot ze bruin worden. 
  • Giet de gare bloemkool af en zet een derde even apart voor het beleg. Laat de rest van de bloemkool en de tempé even afkoelen en maak ze met de overige ingrediënten in de blender fijn. Breng op smaak met peper en zout. Plaats het mengsel minstens 15 minuten in de koelkast.
  • Pel ondertussen voor de pindasaus de ui, snijd er dobbelsteentjes van en fruit ze in olie op een middelhoog vuur bruin. Blus af met de sojasaus, laat iets inkoken en roer het water, de pindakaas en het citroensap erdoor. Laat inko­ken tot de gewenste dikvloeibaarheid. Breng op smaak met zout en gember. 
  • Was de blaadjes snijbiet voor het beleg, blancheer ze en snijd ze in hapklare stukken. Rooster de pinda's in een droge pan. 
  • Maak je handen nat, vorm zes patty's en bak ze op een middelhoog vuur in de olie knapperig. 
  • Snijd de buns doormidden, rooster ze in een grillpan en besmeer ze met de saus. Beleg met snijbiet en leg een patty op elke bun. Maak af met nog een laagje saus, de mungbonenkiemen, pinda's en de overige ingrediënten. Voeg tot slot een paar druppels limoensap toe voor een verfijnde smaak. Leg de bovenkant van de buns erop en serveer direct.

Tempeburger


Meer zelfgemaakte burgers!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama