Open menu

altDe crumble werd geboren uit noodzaak: tijdens de Tweede Wereldoorlog waren etenswaren gerantsoeneerd en om toch iets van een 'pie' te kunnen eten, bedachten de Britten deze topping van boter, bloem en suiker (in de hartige versie gaat kaas in plaats van suiker). Ook toen er weer eten in overvloed was, bleef de crumble populair vanwege zijn simpelheid.

Polenta

Deze crumble is nog iets crumblier dan de gemiddelde crumble: door de toevoeging van polenta wordt het namelijk extra knapperig. Polenta is te koop in bio- en Italiaanse winkels, het heet ook wel maismeel (maiszetmeel oftewel maizena is iets anders!). Oorsponkelijk is polenta de naam van een Noord-Italiaans gerecht van maismeel. De maismeel werd een uur gekookt met water en zout en opgediend als pap of, na opstijven, in stukken gesneden en gebakken in olie. Behalve in een crumble, kun je polenta ook verwerken in deze vullende chili-polenta-mozzarella ovenschotel of in polentakoekjes. Polenta gaat subliem samen met gebakken paddestoelen.

Het recept voor deze polenta-walnootcrumble is een iets aangepaste versie van een recept van David Lebovitz. Hij vermeldt nog dat het ongebakken crumblemengsel 2 maanden houdbaar is in de vriezer, of 1 week in de koelkast.

Stoofperen

Stoofpeertjes zijn in het najaar en de winter verkrijgbaar. Het meest bekende stoofperenras is de gieser wildeman, vernoemd naar zijn kweker Gijsbert Wildeman, die in het dagelijks leven herbergier en tabaksplanter was in Elst. Al in 1850 werd 'zijn' peer in de handel gebracht.


 

stoofperen; stoofpeertjes; recept; walnoten; crumble; polentaStoofpeertjes met polenta-walnootcrumble

voor 4-6 personen

1,5 kilo stoofperen
1 l rode wijn of Gluhwein
150 g suiker
1 kaneelstokje of 3 tl kaneel
1 schil van een citroen
120 g bloem
100 g polenta
80 g walnoten, grof gehakt
80 g (bruine basterd)suiker
snuf zout
flinke snuf kaneel, of bijvoorbeeld kardemom
120 g boter, + extra om in te vetten
4-6 eenperssoonsovenschaaltjes, of 1 grote ovenschaal

  • Schil de peertjes, verwijder de klokhuizen en schil ze in plakjes.
  • Doe de plakjes peer in een grote pan, samen met de wijn, de suiker, het kaneelstokje en de citroenschil. Vul aan met water zodat de peertjes net onder staan.
  • Breng dit zachtjes aan de kook en laat het vervolgens op een laag pitje zo'n 2 uur zachtjes trekken. Verwijder daarna de citroenschil en het kaneelstokje.
  • Dan de crumble: meng hiervoor de bloem met de polenta, walnoten, suiker, het snufje zout en de kaneel.
  • Meng daar de boter doorheen. Wrijf alles goed door elkaar, zodat je fijne korreltjes krijgt.
  • Vet de ovenschaaltjes in met boter.
  • Vul de schaaltjes met de (gare) stoofpeerplakjes en dek ze af met het crumble-mengsel.
  • Zet dit in een op 200C voorverwarmde oven en laat de crumble in zo'n 20-30 minuten goudbruin worden.
  • Serveer direct, met bijvoorbeeld slagroom of custard.

altMeer!

 

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama