Open menu

boekweitblini160Wil je tijdens de feestdagen de superfoods niet achterwege laten maar toch lekker genieten? We hebben voor jou de oplossing: een feestelijk dessert met gojibessen. De meeste mensen gebruiken gojibessen omdat ze gezond zijn en mengen ze daarom in gedroogde vorm onder een salade. De smaak lijkt vaak maar bijzaak. In dit recept laten we de bessen volledig tot hun recht komen met flink wat Bols.

Voor 4 personen als dessert of vieruurtje

100 g boekweitmeel
50 g kikkererwtenmeel
3 dl rijstmelk
1/2 tl bakpoeder
¼ tl zout
olie om te bakken

2 el gojibessen
1,5 dl jonge graanjenever
1 appel
50 g suiker
0,5 dl water
¼ tl kaneel
een paar blaadjes verse munt

  • Doe de gedroogde gojibessen in een schone afsluitbare glazen pot en overgiet ze met de jonge jenever. Schroef het deksel op de pot en laat de bessen minstens 48 uur trekken op een koele, donkere plek. Kijk ook regelmatig of er nog genoeg jenever in de pot zit want de bessen nemen het op. Giet er indien nodig wat bij.
  • Meng een halve dl water, een halve dl jenever waarin de gojibessen geweld hebben en 50 g suiker in een pannetje. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer anderhalve minuut inkoken. Haal het pannetje van het vuur. 
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij hem in zeer kleine stukjes. Je kunt de appel ook grof raspen. Meng de appel samen met de dronken gojibessen door de nog warme siroop. Zet opzij.
  • Meng het boekweitmeel, het kikkererwtenmeel, het bakpoeder en het zout in een kom. Giet de rijstmelk erbij en roer alles tot een glad beslag. Laat het beslag zo'n 10 minuten rusten. 
  • Doe wat olie in een koekenpan en bak hierin kleine pannenkoekjes van telkens twee eetlepels beslag. Je kunt ze ook bakken in de poffertjespan.
  • Leg de blini's op een bordje, beleg ze een lepeltje van het fruitmengsel werk af met wat fijngehakte verse munt.

Tips:

  • Maak wat meer gojibessen op jenever. Je kunt ze maanden bewaren op een koele donkere plek en ze zijn lekker in fruitsla, op ijs... Meng de gearomatiseerde jenever in een cocktail of in fruitsap.
  • Ook incabessen op jenever zijn verrukkelijk! Omdat deze taaier zijn, hebben ze wel minstens een week nodig om volledig te wellen.
  • Geen gojibessen of jenever in huis? Gebruik dan boerenjongens.
  • Bang van suiker? In de ban van “fit girls met superfoods”? Week de gojibessen 2 uur in bronwater uit Bhutan, giet ze af, meng ze met de appel en overgiet het geheel met esdoornsiroop.

Meer pannenkoeken!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama