Open menu

polentapuddingkleinPolenta is een traditioneel gerecht uit Noord-Italië en was eigenlijk van oorsprong voedsel voor arme mensen. Gelukkig hebben veel meer mensen, en ook veel chique restaurants dit product inmiddels op waarde weten te schatten. Het is een heerlijke vervanger van pasta en rijst en ook als ontbijt niet te versmaden. Daarbij is het ook nog een erg gezond product. Je hebt snelkookversies en soorten die langer moeten koken. Ik neem meestal de snelkookversies die je vindt in supermarkten of in Turkse en Marokkaanse winkels.

Wij aten onderstaand recept als ontbijt, maar het kan ook heel goed dienst doen als dessert.

Voor 2 personen

Voor de zuidvruchten:

100 g zuidvruchten (gedroogde pruimen en abrikozen)
2 dl sterke earl grey thee
1 el honing

Voor de polentapuddinkjes:

120 g polenta 
480 ml amandelmelk
3 kardemompeulen 
2 el honing
50 g gehakte blanke amandelen

Verder nodig: twee kommetjes 

  • De voorbereiding kan al een dag van tevoren. Begin met het zetten van de earl grey thee, snij de zuidvruchten in repen en doe ze in een kom en overgiet met de thee. Laat de zuidvruchten een nachtje overdekt met plastic folie wellen.
  • Stamp de kardemom-peulen fijn in een vijzel en verwijder de vliesjes. Maal het binnenste van de peulen fijn en voeg samen met de polenta en de amandelmelk in een pannetje. Zet het mengsel op het vuur en breng aan de kook. Roer de polentapap tijdens dit proces met een houten lepel door tot het kookt. Zet het vuur zacht en laat al roerend zachtjes zo’n tien minuten koken.
  • Roer nu de honing bij de dikke pap en zet het vuur uit. Spoel twee kommetjes om met koud water (dan willen straks de puddinkjes er beter uit) en verdeel er de polentapap over.
  • Span er per kommetje een stuk plastic folie over en laat afkoelen. Zet de kommetjes na voldoende afkoeling in de koelkast. 

Net voor het opdienen maak je de randen per puddinkje voorzichtig los met een mesje. Zet een bordje omgekeerd op de kom en keer het puddinkje zo om op het bordje. Herhaal dit nog een keer. Voeg de honing toe aan de gewelde zuidvruchten en de thee. Roer alles goed zodat de honing oplost. Verdeel de zuidvruchten over de polentapuddinkjes en lepel de earl-greysiroop over de puddinkjes en er langs. Garneer met de gehakte blanke amandelen.

polentapudding


Meer polenta!

 

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

the Kitchenary

horecarama