Open menu

Niets zo leuk als af en toe een dagje in de keuken te gaan staan om van alles te hakken, snijden, koken en daarmee allerlei potjes te vullen. Ik ben eerlijk gezegd een beetje gegrepen door het inmaakvirus en maak geregeld zoetzuur, pickles of jam. Dat komt mede door alle leuke kookboeken die daar op het moment over verschijnen. Een beetje retro inmaken en verduurzamen om op die manier niks weg te hoeven gooien.

Het zeer aanstekelijke Mijn Arabische Keuken van 24 Kitchen-kok Mounir Toub is door het aantal vlees- en visgerechten misschien niet hét kookboek voor vegetariërs, maar het staat wel vol met heerlijke vega gerechten en smaakmakers.

Zo staat er een doe-het-zelfversie van harissa in, de door mij zo geliefde Tunesische peperpasta die je een Arabische variant op sambal zou kunnen noemen. Het verschil is de toevoeging van komijn of koriander en olijfolie. Ik maakte op een druilerige dag een pot vol en daarmee werd het vanzelf warm. Je kunt het in de vijzel maken of in de keukenmachine, ik deed het laatste.

voor een potje vol (formaat klein groentepotje)

1 el koriander of komijnzaad
2 hele rode pepers
6 teentjes knoflook
1 el zout
6 el gedroogde chilivlokken
circa 100 ml olijfolie
sap van 1 citroen

  • Maal het koriander- of komijnzaad in een keukenmachine tot poeder.
  • Voeg de pepers, knoflook, zout en de gedroogde chilivlokken toe en mix alles fijn.
  • Voeg de olie en het citroensap toe en draai tot een pasta.

 


Zes recepten voor je zelfgemaakte harissa!

Joke, gastredacteur, tosti-expert, blogt ook op haar eigen blog.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama