Open menu

francesinhathumb2Francesinha is een modern streekgerecht uit de Portugese stad Porto dat ontstaan is in de jaren 1950 of 1960. De uitvinding van het gerecht wordt toegeschreven aan Daniel David Silva, een teruggekeerde migrant die in Frankrijk kennis had gemaakt met de typische 'croque monsieur'. Na zijn terugkeer in Portugal wilde hij deze tosti 'verbeteren' op typisch Portugese wijze. De naam francesinha betekent 'kleine Franse' of 'Frans meisje'.

Intussen is de francesinha uitgegroeid tot een icoon van de Portugese keuken. Elk restaurant heeft zijn eigen geheim recept voor de saus en klanten kiezen vaak het restaurant dat de lekkerste saus bereidt.

Het is gerecht is officieel een snack maar eigenlijk is het toch een vrij bombastisch gerecht. Meestal serveren ze er dan ook nog eens friet bij. Laat je zeker niet afschrikken door de ietwat vreemde ingrediëntenlijst voor de saus. Alles vormt uiteindelijk een harmonisch geheel.

De kaas die tradioneel voor de francesinha gebruikt wordt is edammer. In Portugal noemen ze hem echter 'queijo flamengo', wat 'Vlaamse kaas' betekent! De oorzaak van deze geografische misrekening heb niet kunnen achterhalen maar wellicht heeft met de toenmalige handelscontacten te maken. Natuurlijk kan je evengoed Goudse kaas gebruiken.

Hier maken we een vegetarische versie van het oorspronkelijke gerecht. Wanneer je in Porto bent, zal je in sommige restaurants ook een vegetarische francesinha op de menukaart zien staan. 

Voor 2 personen

Voor de saus:

2,5 dl bier (pils)
1 dl witte wijn
1 dl tomatenpassata
0,75 dl melk
0,5 dl porto
0,25 dl cognac (of whiskey)
1 el maïszetmeel
1 ui
2 teentjes knoflook
1/2 blokje groentebouillon
1 laurierblad
olijfolie
chilipoeder of tabasco
peper & zout

Voor de tosti:

6 sneetjes wit toastbrood
5 dungesneden plakken kaas
250 g champignons
200 g verse spinazie
olijfolie
knoflookpoeder
peper en zout 

  • Hak de ui fijn stoof hem glazig in wat olie in een sauspan. Hak de knoflook fijn en voeg hem toe samen met het laurierblad. Laat het geheel nog twee minuten stoven en voeg dan het bier, de wijn, de tomatenpassata en halve groentebouillonblokje toe. Breng het geheel aan de kook en laat 10 minuten zachtjes doorkoken.
  • Haal de saus van het vuur, verwijder het laurierblad en pureer ze dan met behulp van een staafmixer. Breng de saus daarna terug aan de kook.
  • Los het maïszetmeel op in de melk. Meng dit al roerend door de kokende saus. Voeg de cognac en de porto en de chilipoeder of tabasco toe en laat alles nog twee à drie minuten koken. Kruid af met peper en zout. Het resultaat is een lopende, lichtgebonden saus.
  • Snij de champignons in dunne plakjes en bak ze op hoog vuur gaar in een pan met wat olie. Kruid af met peper en zout.
  • Was de spinaziebladeren en droog ze. Stoof ze kort in een pan met wat olie. Kruid af met peper, zout en knoflookpoeder. 
  • Rooster de sneetjes brood goudbruin.
  • Neem een sneetje geroosterd brood en leg hierop een laagje champignons. Leg hierop een tweede sneetje en bedek dit met een laag spinazie. Leg er tot slot een derde sneetje bovenop. Zo maak je er twee.
  • Beleg de bovenkant en de zijkanten van de tosti met de plakken kaas. Dunne plakken werken het best. Pak het geheel desnoods even in een plastic folie alles wat meer samen te drukken.
  • Zet de tosti's op een bakplak of ovenschoten en verwarm ze 3-5 in een voorverwarmde oven op 200 graden totdat de kaas begint te smelten zonder dat hij van de tosti begin te druipen.
  • Plaats de tosti's in een diep bord en bedek ze rijkelijk met de saus. Serveer meteen. 
  • De Portugezen eten dit met friet en leggen er vaak ook nog een spiegelei bovenop.

francesinha1

francesinha2

francesinha3

Tips:

  • Geen uitgebreide drankcollectie in huis? Vervang de cognac of de porto door melk of water.
  • Vervang de spinazie door snijbiet of raapsteel.

Meer Portugees!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama