Open menu

VegaBijbel OpenFilodeegTaartPompoenRicotta introOnlangs is de Vegabijbel van Isabel Boerdam verschenen. Naast een recensie van het boek plaatsen we nu een recept, dat enigzins klassiek en toch ook weer niet is. Pompoen en salie is een geweldige combinatie, zeker in deze taart met knapperig filodeeg.

Heerlijk recept! Je maakt een krokant mandje van filodeeg en vult dat met geroosterde pompoen, boerenkool en ricotta. Glas rode wijn erbij, open haard aan en laat de winter maar komen.

Voor vier personen

500 g oranje pompoen, geschild schoongemaakt en in blokjes
1 tl nootmuskaat
1 tl kaneel
1 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
10 g blaadjes salie, gesneden
100 g boerenkool, fijngesneden
4 eieren
250 g ricotta
1 el bloem
4 vellen filodeeg
olijfolie
zout en peper

Extra: koekenpan, kom, springvorm

  • Verwarm de oven voor tot 180 °C. Verdeel de pompoen over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met olijfolie. Bestrooi met nootmuskaat en kaneel en breng op smaak met zout en peper. Rooster de pompoen 25 minuten in de oven, haal eruit en laat afkoelen.
  • Verhit wat olie in de koekenpan en fruit de ui glazig. Zet het vuur laag en voeg het knoflook en de salie toe. Roer 2 minuten mee. Voeg dan de boerenkool toe, breng op smaak met zout en peper en roerbak nog 2 minuten.
  • Meng in een kom de eieren en ricotta tot een glad mengsel. Breng op smaak met zout en peper. Voeg het boerenkoolmengsel eraan toe en meng goed.
  • Vet een springvorm met hoge randen in met olie en bedek de bodem met bloem. Leg hierin een vel filodeeg en bestrijk met olie. Bedek met een tweede vel. Zorg ervoor dat je rechtopstaande randen aan de buitenkant maakt. Herhaal deze stap totdat je 4 lagen hebt.
  • Verdeel de pompoenblokjes over het filodeeg. Giet het boerenkool-ei-ricottamengsel eroverheen. Bestrijk de uitstekende randen met olie en bak de filodeegtaart in 25 minuten goudbruin in de oven.
  • Haal de taart voorzichtig uit de springvorm, snijd hem in vieren en verdeel over de borden. Serveer de taart warm.

VegaBijbel OpenFilodeegTaartPompoenRicotta


 Meer hartige taart en quiche!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama