Open menu

courgette lasagna thbDeze lasagna krijgt een zomers tintje door de gegrilde aubergine en courgette en supersmaakvolle kerstomaten bovenop. De kerstomaten worden na een half uurtje in de oven nog zoeter. We wanen ons even in Italië... tot we naar buiten kijken.

Ik gebruikte in deze lasagna 'witte' courgette, die je vaak bij de Turkse winkel ziet liggen en die eigenlijk helemaal niet wit is, maar lichtgroen. Hij is wat steviger, minder waterig dan onze gewone courgette en heeft een fijne textuur. Maar je kunt ook best een gewone courgette gebruiken in dit gerecht, of eventueel andere groenten (groene asperges, rode paprika, net wat je in huis hebt). In plaats van ricotta en parmezaanse kaas, kun je ook mozzarella nemen.

Lasagna/Lasagne hoofdgerecht voor twee personen *

1 aubergine
1/2 (witte of gewone) courgette
250 g kerstomaten
7 lasagnavellen (uit een pak met gedroogde vellen)
3 el ricotta
2 el parmezaanse kaas
500 ml melk
flinke klont boter
2 el bloem
snuf cayennepeper
snuf paprikapoeder
zout en zwarte peper
optioneel: een lente-ui

 

  • Snij de aubergine en courgette in dunne plakken, maar niet zo dun dat ze bijna doorschijnend zijn. Verwarm een grilpan en gril de courgette en aubergine een paar minuten aan elke kant tot je aan elke kant lichtbruine strepen hebt. Het doel is nu nog niet dat de groenten helemaal gaar worden: ze gaan zo nog in de oven.
  • Maak de melk een beetje lauw, bijvoorbeeld in de magnetron.
  • Laat de klont boter smelten in een steelpan. Voeg de bloem toe, roer even, en voeg dan scheutje voor scheutje de melk toe, steeds goed roeren zodat er een papje ontstaat dat daarna een saus wordt. Breng op smaak met zout, peper, paprikapoeder en cayennepeper. Als alle melk is toegevoegd laat je de saus nog even zachtjes doorkoken zodat debechamelsaus wat dikker wordt.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snij de tomaten doormidden.
  • Leg de helft van de aubergine en courgette in een ovenschaal. Strooi er wat zout en peper over. Verdeel daar de helft van de lasagnabladen over. Giet iets meer dan een derde van de bechamelsaus over de lasagnabladen. Leg nu de rest van de courgette en aubergine op de lasagnabladen. Strooi er wat zout en peper over. Leg de overgebleven lasagnabladen op de courgette en aubergine en bedek die goed met de rest van de saus. Verdeel hierover de kerstomaten (met de bolle kant naar onder), ricotta in toefjes en de parmezaanse kaas.
  • Dek af met aluminiumfolie en doe 20 minuten in de oven. Haal het folie dan weg en doe nog 15 tot 20 minuten en de oven. 
  • Bestrooi dan eventueel met wat fijngesneden lente-ui.

*Dit is een hoofdgerecht voor twee personen, die verder geen voor- of nagerecht eten. Maar als je een diner hebt, met voorgerecht, nagerecht en bijgerecht, dan kun je deze lasagna ook aan vier personen serveren. Serveer er dan als bijgerecht bijvoorbeeld deze frisse venkelsalade bij.


alt Meer Lasagna/Lasagne

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama