Open menu

lasagna2 thbDe leverancier van mijn groentetas heeft de neiging voortdurend prei in het pakket te stoppen. Tijd om er een lasagna (of is het lasagne?) mee te maken. Eentje zonder tomaten, courgette en andere meer zomerse groenten maar wel met wortel en een lading kruiden. En dus prei.

Hoofdgerecht voor 2 personen (of voor 4 personen die ook nog salade erbij, en een voor- en nagerecht eten)
2 preien
1 winterwortel (320 g)
7 lasagnebladen
5 zongedroogde tomaten
2 tl oregano
2 tl rozemarijn
500 ml melk
flinke klont boter
2 el bloem
snuf cayennepeper
125 g geraspte kaas
flink wat foelie (of nootmuskaat)
zout en zwarte peper

  • Verhit de oven op 200 graden
  • Snij de prei in stukken van 5 centimeter, alleen het wit en lichtgroen. Kerf de stukken goed in en was ze goed.
  • Snij de wortel in plakken en kook ze beetgaar. Vis de plakken uit het kokende water en doe in een vergiet en laat de prei twee minuten koken in het water. Giet af bij de wortels en laat de wortels en prei goed uitlekken.
  • Overgiet de zongedroogde tomaten met kokend water en laat een paar minuten staan. Giet dan af en hak ze fijn in de keukenmachine (of hak ze zelf fijn als je niet zo'n apparaat hebt).
  • Verhit de melk een beetje (bijvoorbeeld in de magnetron).
  • Smelt de boter in een steelpan op halfhoog vuur, voeg de bloem toe en roer door elkaar. Voeg scheutje voor scheutje de warme melk toe tot je een mooie saus hebt. Breng op smaak met flink wat zout en flink wat foelie, zwarte peper en cayennepeper. Laat de saus op zacht vuur een paar minuten doorkoken. 
  • Doe de wortels en prei in een kom en meng de oregano, rozemarijn en zongedroogde tomaten erdoor. Haal de prei een beetje uit elkaar zodat je dadelijk geen rolletjes in de ovenschaal hebt maar plakjes.
  • Verdeel de helft van de groenten in een ovenschaal. Bestrooi met een klein beetje geraspte kaas, niet meer dan een eetlepel. Leg er 3,5 lasagnavellen op en giet daar iets minder dan de helft van de bechamelsaus over, zorg dat de bladen goed bedekt zijn. Verdeel daar de rest van de groenten op. Bestrooi weer met een klein beetje geraspte kaas. Leg de resterende lasagnavellen erop en giet de rest van de saus erover. Verdeel met een houten lepel de saus goed over de vellen, die moeten helemaal bedekt zijn. Strooi de rest van de kaas erover. Dek af met aluminiumfolie en doe 22 minuten in de oven. Haal de folie van de schaal en doe nog 18 minuten in de oven.

alt Meer Lasagne / Lasagna

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama