Open menu

Als het goed weer is, kun je beter in het herfstbos wandelen dan in de keuken staan. Maar als we thuiskomen, liggen er nog savooiekool en champignons, waarmee iets moet gebeuren. Liefst geen stamppot met worst of ovengerecht dit keer, maar iets zonnigs en vooral makkelijks. In mijn pasta-kookboek van Sarah Maxwell wordt de kool, zoals in Noord-Italië, afgewerkt met gesmolten boter en salie. Maar ik wil er meer kleuren en meer Zuiden in: savooiekool a modo mio.

voor 4 personen

1 savooiekool
8 middelgrote aardappelen
1 ui
2 teentjes knoflook
225 g champignons
groentebouillon
350 g pasta (bijvoorbeeld penne)
2 el olijfolie
225 ml passata (gezeefde tomaten)
2 tl Italiaanse kruiden
zout
zwarte peper
80 g parmezaanse kaas

  • Snij de savooiekool in repen en hak de aardappelen in blokjes.
  • Hak de ui grof en de knoflook fijn. Snij de champignons in plakjes.
  • Breng een grote pot met groentebouillon aan de kook en doe hierin de pasta, de savooiekool en de aardappelblokjes. Kook alles een tiental minuten, volgens de kooktijd van de pasta.
  • Bak de ui aan in olijfolie en voeg er enkele minuten later de champignons bij.  
  • Als de champignons bijna gaar zijn, laat je de knoflook even meebakken. Voeg er de passata, de Italiaanse kruiden en een beetje zout aan toe. Laat rustig een tiental minuten pruttelen. Breng het verder op smaak met zwarte peper.
  • Giet de kookpot met de kool, pasta en aardappelen af en behoud wat kookvocht.
  • Schep de kool, pasta en aardappelen terug in de kookpot, giet er wat kookvocht bij en meng ook de champignons in tomatensaus erdoor. Laat alles even samen opwarmen en schep het licht om.
  • Bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas. 

"Lekker was dat", zegt mijn vrouw, "maar er is nog veel over voor morgen. Willen we de Quornworstjes die nog in de ijskast liggen erbij maken?"

Hebben we toch nog kool, worst en platgekookte aardappel.


Meer met savooiekool!

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama