Open menu

haloumihedwigkleinDit gerecht is toevallig ontstaan van wat er nog aan groenten lag in de koelkast. Het weer nodigde absoluut niet uit om boodschappen te gaan doen. Dus volgde er een zoektocht door ons beider koelkasten. Samen met eerder ingeslagen haloumi maakte ik dit zeer geslaagde gerecht. Meteen opschrijven is noodzakelijk bij dergelijke spontaan ontstane succesgerechten: het zou jammer zijn niet meer te weten hoe je het precies gemaakt hebt.  Halloumi breekt heel snel, daarom raad ik 3 pakjes halloumi aan, hoewel dit aan de ruime kant is. Wat je aan kleine stukken overhoudt kun je later roerbakken en door een salade mengen.

Voor 4 personen als hoofdgerecht

Voor de rode-uiensaus:

4 el olijfolie
6 rode uien 
4 geperste tenen knoflook
8 el ketchup (neem gerust meer wanneer je dat lekker vindt)
2 el rijstazijn (sushi-azijn)
1/2 el bruine suiker 
1 tl sambal oelek
1 el vegetarische worcestersauce 

Voor de gegrilde halloumi:

3 pakjes halloumi à 225 g 
olijfolie om grillpan in te vetten

Verder nodig: grillpan 

Voor de rijst met groenten:

250 g gele rijst (alternatief: gewone rijst en 1 tl kurkuma)
400 g doorgesneden sperziebonen
olijfolie
2 rode puntpaprika’s
1 teen knoflook
350 g wilde spinazie (Turkse of Marokkaanse winkels)
peper en zout
fijngehakte koriander

  • Bereiding rode-uiensaus: snijd de uien in halve ringen en fruit ze in olijfolie op halfhoog vuur tot ze zacht en zoet zijn. Roer regelmatig. Dit duurt ongeveer een kwartiertje. Doe er de geperste tenen knoflook bij en bak deze even mee. Voeg er de ketchup, de rijstazijn, de suiker, de worcestersauce  en de sambal oelek bij en roer tot je een saus krijgt. Proef of de saus goed op smaak is en zet opzij.
  • Verwarm alvast vier borden voor in de oven op 80 graden
  • Bereiding rijst met groenten:  terwijl je de rode-uiensaus maakt kun je alvast de rijst opzetten. Hier kook je meteen de sperziebonen in mee. Gele rijst heeft doorgaans een kooktijd van acht minuten. Kook de rijst samen met de sperziebonen gaar volgens gebruiksaanwijzing van de rijst. Giet af in een vergiet en stort terug in de pan. Laat met deksel op de pan staan.
  • Snijd de spinazie klein, de paprika’s in blokjes en bak ze op hoog vuur in een anti-aanbakpan. Breng op  smaak met peper en zout. 
  • Voeg de rijst met sperziebonen bij de groenteschotel en warm door. Het is nu tijd om de haloumi te grillen.
  • Snijd uit drie halloumikaasjes telkens vier mooie dikke plakken. Vet een grillpan in met wat olie en grill de plakken halloumi twee minuten aan iedere kant mooi bruin.
  • Warm intussen de uiensaus en ook de rijst met groenten weer op.  

Haal de vier voorverwarmde borden uit de oven. Verdeel er de rijst met groenten over. Leg daar voor ieder drie gegrilde halloumiplakken op, verdeel er wat van de uiensaus over en garneer met gehakte koriander.

haloumihedwig


Meer halloumi!

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama