Open menu

zonnige lasagne kleinSommige recepten onstaan spontaan. Ik wilde eigenlijk in bier gestoofde prei maken, maar eenmaal in de koken veranderde ik van gedachten. Uiteindelijk maakte ik een lasagne met nog steeds prei, maar ook met paprika, maïs en een kruidige tomaten-roomsaus - zonder bier. Het resultaat was uitstekend, ik wil het zeker nog eens opnieuw maken. Deze lasagne kan bijna op elke dag van het jaar en vooral wanneer het weer druilerig is en het al vroeg donker wordt. Het recept voor in bier gestoofde prei komt wellicht later nog.

Voor 2 personen

2 niet al te grote preien
2 paprika's (rood en/of geel)
140 g maïs (klein blikje)
2 tenen knoflook, fijngehakt
70 g tomatenpuree
3 dl kookroom
1 tl paprikapoeder
1 tl tijm
1/2 tl gemalen komijn
1/2 tl gemalen koriander
chilipoeder naar smaak
zout
boter om te bakken
lasagnebladen
75 g geraspte kaas

Voor de bechamelsaus:

2 dl melk
20 g boter
20 g bloem
knoflookpoeder
uienpoeder (optioneel)
zout en peper

  • Maak de prei schoon en snij hem fijn. Maak de paprika's schoon en snij ze in kleine blokjes. Bak de prei in boter in een (gietijzeren) kookpot en roer regelmatig. Na een paar minuten voeg je de paprikablokjes toe en iets later ook de knoflook en de maïs. Voeg nu ook de de tijm, het paprikapoeder, de komijn, korianderpoeder en de chilipoeder toe. Laat 10 minuten stoven met het deksel op de pot, of totdat de paprika zacht wordt. 
  • Roer nu de tomatenpuree onder de groenten en laat even meebakken. Roer er de room onder en breng aan de kook. Laat de saus een tweetal minuten zachtjes inkoken, maar ze moet nog romig zijn. Kook ze niet helemaal droog! Kruid af met zout en eventueel nog wat paprikapoeder en chilipoeder.
  • Nu maken we de bechamelsaus volgens de klassieke verhoudingen. Smelt 20 g boter in een sauspannetje en roer er de 20 g bloem onder. Laat een minuut of 2 meebakken totdat de roux naar koekjes begin te ruiken. Roer er nu met een garde beetje bij beetje de melk door. Breng onder regematig roeren aan de kook en laat nog een minuut zachtjes doorkoken. Kruid af met zout peper, knoflookpoer en eventueel uienpoeder.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Neem een ovenschotel voor lasagne en bedek de bodem met een laagje bechamelsaus (ongeveer 1/4 van de saus). Leg hierop een laagje lasagnebladen, een laagje groentesaus, weer een laagje lasagne, de tweede laag groentesaus en dan nog een laag lasagnabladen. Werk af met de rest van de bechamelsaus. Strooi hierover de geraspte kaas en een paar een stukjes boter om een mooie korst te krijgen.
  • Bak de de lasagne 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Smakelijk!

zonnige lasagne bord


Meer lasagne!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama