Open menu

haloumipakketjes kleinDit gerecht oogt erg feestelijk, maar is eigenlijk het resultaat van een overschotje van groenten dat nodig op moest. Zo was er een restje gekookte aardappels, maar het was te weinig om op te bakken. Ook lag er nog een wat rimpelige aubergine in de koelkast en een paar verdwaalde trostomaten. Dit alles resulteerde uiteindelijk in onderstaand recept dat het in combinatie met de haloumi-pakketjes erg goed doet.

Voor 2 personen als hoofdgerecht

Voor de pittige tomatensaus:

750 g rijpe trostomaten 
2 el olijfolie extra vergine
2 el tomatenpuree
½ rood pepertje zonder zaadjes
1 kleine rode ui
1 teen knoflook
groentebouillontablet of -poeder bedoeld voor 2,5 dl water 
1 klein bosje verse basilicum

Voor de aubergine:

1 grote aubergine
zout
3 el olijfolie
2 tl gedroogde oregano 

Voor de gnocchi:

250 g kruimige aardappels (rauw gewogen) gekookt
1 eidooier
75 g bloem + extra voor het bestrooien
grof zeezout

Voor de halloumipakketjes:

2 vellen filodeeg van 25 bij 22 cm
250 g halloumi 
olijfolie
2 tl gedroogde oregano

  • (Voor)bereiding pittige tomatensaus: snij de onderkant van de tomaten kruislings in en leg ze twee minuten in kokend water. Spoel de tomaten af onder koud water (of leg ze even in een kom met koud water) en verwijder het vel van de tomaten vanaf de inkeping. Snij de tomaten inclusief zaadlijsten in blokjes. Doe de tomatenblokjes over in een kom en veeg je werkblad schoon.
  • Snipper nu het uitje en hak knoflook en pepertje fijn. Fruit dit in de olijfolie op matig vuur gedurende vijf minuten. Voeg er dan de tomatenpuree aan toe die je even meefruit gedurende twee minuten. Doe er daarna de tomatenstukjes bij, samen met het stuk bouillontablet en laat vijf minuten meestoven en pureer de grove saus daarna met een staafmixer. De tomatensaus laat je gedurende 15 minuten verder op matig vuur inkoken tot een mooie dikke saus. Zet opzij.
  • (Voor)bereiding gnocchi: schil de aardappels en snijd ze in vieren. Kook de aardappels gaar in 25 minuten en giet ze af. Stamp de aardappelen fijn met een stamper en laat wat afkoelen. Doe over in een grote brede kom. Voeg er de bloem bij, wat zout en het ei en kneed er een egaal en soepel deeg van. Rol tot een bal en wikkel het in plastic folie, laat het een half uur in de koelkast rusten.
  • Leg het deeg op een met bloem bestrooid werkblad. Verdeel het in twee balletjes die je per balletje uitrolt tot een lange sliert van 2 cm cm dik. Snij hiervan kleine kussentjes, druk er desgewenst een patroon in met een vork. Leg de kussentjes in een diep bord. Bestrooi ze met wat bloem en laat afgedekt staan tot gebruik.
  • (Voor)bereiding halloumi-pakketjes: laat het filodeeg ongeveer een uur voor gebruik op kamertemperatuur ontdooien. Je hoeft maar twee vellen te gebruiken, de rest kun je na ontdooien in de plastic verpakking gewoon terugleggen in de vriezer. Haal de halloumi uit de verpakking en leg op een werkblad. Snij de halloumi overdwars door met een scherp mes. Je hebt nu twee stukken van 125 gram, wat best aan de ruime kant is. Je kunt aan weerskanten er nog een stuk afsnijden tot je 100 gram per persoon over hebt. De afgesneden stukken kun je afgedekt bewaren en later bijvoorbeeld in blokjes bakken en eten in een salade. 
  • Leg een vel filodeeg in de lengte op het werkblad en smeer deze in met wat olijfolie. Leg aan de onderzijde een plak haloumi. Klap de zijkanten over het deeg en rol de haloumi als een pakketje in het deeg.
  • Kwast de bovenkant ook in met olijfolie en bestrooi met oregano. Leg tot gebruik op een plat bord, en span er plastic folie over. 
  • (Voor)bereiding gegrilde aubergine: snijd de aubergine overdwars in de lengte in kwarten. Bestrooi met zout en laat overdekt een kwartier staan. Dep daarna droog met keukenpapier.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de halloumi-pakketjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in een kwartier gaar en knapperig.
  • Intussen grill je de aubergine, warm je de saus op en kook je de gnocchi. Verhit de grillpan op hoog vuur. Smeer de auberginekwarten in met olijfolie en grill mooi gestreept vijf minuten per zijde (iedere snijkant en de onderzijde). Kook de gnocchi gaar in ongeveer twee minuten in kokend zout water, ze komen bovendrijven wanneer ze gaar zijn. Warm tegelijkertijd de tomatensaus op.

Verwarm twee borden voor door deze in een gootsteen met heet water te zetten. Droog af en maak een spiegel van tomatensaus op de helft van het bord, maar wees niet te zuinig. Plaats de gnocchi in de tomatensaus en leg er de gegrilde aubergine-kwarten langs en de halloumi-pakketjes naast.

haloumipakketjes


Meer halloumi!

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama