Open menu

aeropuerto kleinChinees eten vind je tegenwoordig overal ter wereld. Maar wel worden de gerechten in elk land aan naar de eigen smaak aanepast. Net als in Nederland is in Peru op deze manier een geheel eigen Chinees-Peruaanse keuken ontstaan, chifa genaamd. De bekendste gerechten zijn chaufa, gebakken rijst, en aeropuerto. Dat laatste betekent eigenlijk luchthaven in het Spaans. Waarom het gerecht zo heet, heb ik helaas niet kunnen achterhalen. Het is in wezen gebakken rijst met Chinese noedels en paar een andere constanten zoals taugé, gember, sojasaus en geroosterde sesamolie. Het is een lekker en vullend gerecht dat erg unami smaakt. Erg leuk om te maken, erg makkelijk om te variëren. 

Voor 2 personen als hoofgerecht

3 eieren
2 paprika's (geel en rood)
150 g taugé
5 cm gember 
1 teen knoflook
3 lente-uitjes
lichte sojasaus
1/2 tl gemalen cassia *
350 g gekookte witte rijst (150 g rauwe rijst)
75 g chinese noedels (of neem de noedels uit een pakje noedelsoep, zonder de kruidenzakjes)
snuf ve-tsin (mononatriumglutamaat)
zout (optioneel)
1 el geroosterde sesamolie
olie om te bakken

* Cassia is een soort 'nep'-kaneel, je vindt het in de toko. Wel vond ik enkel stukken en heb ik ze zelf gemalen. Je kunt eventueel als alternatief vijfkruidenpoeder of gewone kaneel gebruiken.

Extra nodig: een flinke wok

  • Kook de noedels volgens de instructies op de verpakking. Zet opzij.
  • Kluts de eieren in een kom. Voeg eventueel wat zout toe. Roerbak ze in de wok in wat olie. Haal ze uit de wok. Zet opzij.
  • Maak de paprika's schoon en snij ze in blokjes. Bak ze even in wat olie in de wok op hoog vuur. Voeg de taugé toe. Rasp de gember en de knoflook, voeg toe. Snij de lente-ui fijn en roer deze ook onder de groenten. Voeg de cassia en de ve-tsin toe. Giet wat sojasaus in de wok. Roer er nu eerste de rijst onder en daarna de noedels. Voeg ook het ei toe.
  • Werk af met extra sojasaus naar smaak, sesamolie en eventueel wat zout. Bak alles nog een paar minuten mee.

Smakelijk!

 

aeropuerto


Meer uit de wok!

 

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama