Open menu

VeganJapaneasy Jackfruit karaage introVorige maand hadden we het erg leuke boek Vegan JapanEasy van Tim Anderson met vijf sterren beoordeeld. Nu plaatsen we het recept voor Jackfruit Karaage, knapperig gefrituurde jackfruit. Japans eten is niet zo moelijk als je misschien denkt.  Zoals Tim bij dit recept zegt: "Het is misschien moeilijk te geloven dat dit vegan is, maar het is niet moeilijk om te maken".

"Onze legendarische oude chef-kok bij Nanban, Rivaaj Maharaj, is opgegroeid in een Indiaas gezin in Zuid-Afrika, waar jackfruit vaak op het menu stond. Het was dan ook Rivaaj die dit recept verzon: jackfruit frituren zoals Japanse kip wordt gefrituurd, een geniaal idee. Jackfruit wordt nu alom gebruikt als vleesvervanger in stoofpotjes en curry's, maar ik vind het lekkerder in een recept als dit, waarin het heel blijft, zodat je kunt genieten van de beet en subtiele artisjoksmaak. Het is zo vlezig dat het af en toe gebeurt dat klanten hun bord naar de keuken terugsturen omdat ze onterecht denken dat we ze kip hebben voorgezet!"

Voor 2 personen

400 g jonge jackfruit uit blik, uitgelekt
maïzena of op smaak gebrachte maïzena (zie hieronder), voor het bestuiven
minstens 1 l olie, om in te frituren
zout en versgemalen zwarte peper (optioneel)

Marinade

4 el sake
2 el mirin
2 el sojasaus
1 el azijn
sap van 1 limoen
1 el sesamolie
1 el sriracha of andere hete chilisaus
10 tenen knoflook, gepeld
2 sjalotten of 1 lange sjalot, grofgesneden
15 g gemberwortel (geschild gewicht), in dunne plakjes
½ tl zout
¼ tl zwarte peper
¼ tl dashipoeder

Op smaak gebrachte maizena (optioneel)

200 g maizena
1 el sesamzaad
1 tl zwarte peper
1 tl zout
¼ tl chilipoeder
¼ tl gemberpoeder

  • Vermeng alle ingrediënten voor de marinade in een keukenmachine tot er geen grove stukken meer in zitten (de marinade hoeft niet helemaal glad te zijn).
  • Als er een paar heel grote stukken jackfruit zijn, snijd deze dan iets kleiner — ze hoeven niet hapklein te zijn, maar ook niet groter dan twee happen. Schep het jackfruit door de marinade en marineer minstens 2 uur (maximaal 3 dagen) in de koelkast.
  • Roer voor de op smaak gebrachte maïzena (als je die maakt) alle ingrediënten door elkaar.
  • Schenk de olie in een heel diepe, brede pan tot deze maximaal tot de helft gevuld is.
  • Warm de olie op tot 180 °C. Schep het jackfruit uit de marinade, laat overtollige marinade eraf druipen en haal de stukjes door de (op smaak gebrachte) maïzena; zorg dat ook alle hoekjes en gaatjes met een laagje bedekt zijn zodat ze straks helemaal knapperig worden en de suikers in de marinade niet verbranden.
  • Laat het jackfruit met kleine hoeveelheden tegelijk voorzichtig in de hete olie zakken en frituur ongeveer 5 minuten tot het een goudbruin korstje heeft.
  • Controleer de temperatuur van de olie af en toe — deze moet constant 180 °C zijn.
  • Schep het jackfruit met een schuimspaan uit de hete olie en laat op keukenpapier uitlekken; als je geen op smaak gebrachte maïzena hebt gebruikt, voeg je wat zout en peper toe.
  • Dien op met vegan Japanse mayo, ponzu (citrussaus), of gewoon sojasaus met misschien een partje citroen.

VeganJapaneasy Jackfruit karaage


 Meer Japans!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama