Open menu

Laksa met knapperige paddenstoelen introIn het boek Asian Green van Ching-He Huang wordt uitgebreid geput uit de Aziatische keuken. Uit het boek een Chinese noedelsoep met kokosmelk, heerlijk verwarmend nu de dagen kouder worden.

In het boek wordt veel gebruik gemaakt van allerlei paddestoelen. Je moet misschien even naar een toko of Chinese supermarkt om alle ingrediënten te vinden, maar deze zijn ook in vele andere recepten te gebruiken. Zelf zegt Ching over dit recept:

"Laksa is een currynoedelsoep afkomstig uit Singapore die vaak gecombineerd wordt met vis. Ik gebruik in dit recept oesterzwammen, die de soep een vlezig tintje geven, en gefrituurde tofublokjes, die de smaken van de bouillon mooi absorberen. Als je geen kant-en-klare gefrituurde tofublokjes kunt krijgen, vries dan een blok tofu een nacht in en laat het voor gebruik ontdooien."

Voor 4 personen
Voorbereiding 15 min., bereiding 20 min.

250 g sobanoedels
1 el geroosterde-sesamolie
1 el koolzaadolie
400 ml kokosmelk
500 ml groentebouillon
sap van 1 limoen
1 tl lichtbruine basterdsuiker
1 tl donkere sojasaus
1 el tamari of zoutarme lichte sojasaus
100 g sperziebonen, in stukjes van 1 cm
1 grote courgette, in halvemaantjes van 1 cm
1 maiskolf, in 4 plakken
100 g gefrituurde tofu (tau pok), in blokjes van 1 cm
200 g oesterzwammen, in plakjes
zeezout, naar smaak
80 g taugé
snuf gemalen chilivlokken
handje korianderblaadjes

Voor de laksa-pasta

1 tl (elk) gemalen koriander, gemalen komijn en gemalen kurkuma
½ ui, gehakt
40 ml kokosmelk
1 el versgeraspte gember of laos (galanga)
2 tenen knoflook, geplet
1 stengel citroengras, grof gehakt
1 rode cayennepeper, zaadjes verwijderd en grof gehakt
1 tl tamarindepasta
1 el gelebonensaus of miso

  • Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet ze af, spoel ze af onder koud stromend water en roer de geroosterde-sesamolie erdoor. Zet opzij.
  • Pureer de ingrediënten voor de laksa-pasta in een keukenmachine tot een gladde pasta.
  • Verhit een wok op hoog vuur tot hij begint te roken en schenk de koolzaadolie erin. Voeg zodra de olie heet is de pasta toe en roerbak een paar seconden tot hij begint te geuren. Roer dan de kokosmelk, bouillon, het limoensap, de suiker, donkere sojasaus en tamari of lichte sojasaus erdoor. Laat alles 15 minuten sudderen.
  • Voeg de sperziebonen, courgette, mais, gefrituurde tofublokjes en oesterzwammen toe en laat alles nog 5 minuten koken. Voeg naar smaak wat zeezout toe.
  • Verdeel de noedels over vier kommen en schep de laksa-bouillon met de groenten erover. Garneer met de knapperige taugé, gemalen chilivlokken en korianderblaadjes. Serveer meteen.

Laksa met knapperige paddenstoelen


 Meer Aziatische soep!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama