Open menu

pindasoepkleinIk maakte deze pindasoep als onderdeel van een Oosters menu. De soep is nogal machtig. Daar heb ik voor de rest van het menu rekening mee gehouden. Maak de andere gang daarom niet te zwaar. Maar je kunt de soep ook heel goed als hoofdgerecht serveren. Geef er dan bijvoorbeeld naanbrood bij en maak de soep iets dikker.

Voor vier personen

Voor de topping:

4 el gemalen kokos 
1 rode peper 
80 g gezouten pinda’s (je kunt gerust ook noten nemen, behalve walnoten)
6 takjes verse koriander
4 el komkommerblokjes
2 el dik geklopte kokosmelk (voor decoratief streepje op de soep) 

Voor de pindasoep:

2 el neutrale olie
2 rode uien
3 cm verse gember
4 tenen knoflook 
1/2 el sambal badjak (let op: niet alle merken zijn vegetarisch)
200 g onbewerkte pindakaas (b.v. AH 100% pure pindakaas met stukjes noot) 
4 el ketjap manis
2 el limoensap
1/2 el palmsuiker
7,5 dl kruidenbouillon 
2 dl kokosmelk

  • Bereid eerst de topping voor: maak het pepertje schoon, verwijder de zaden en hak het fijn. Stamp de pinda’s fijn in een vijzel. Hak de koriander fijn. Roer de gehakte pinda’s, de kokos, rode peper en koriander in een kommetje door elkaar. Zet opzij
  • Voor de soep: snipper de uien en hak de gember en knoflook fijn. Fruit deze in de olie gedurende tien minuten in een klookpan. Voeg er dan de sambal en pindakaas aan toe samen met de ketjap, limoensap en palmsuiker. Roer er dan geleidelijk hete kruidenbouillon aan toe, ofwel 7,5 dl kokend water en de nodige bouillonblokjes (kijk op de verpakking). Voeg ook de kokosmelk toe. Het resultaat moet een soep zijn die nog wel iets lobbig is maar zeker niet te dik. Laat nog even op laag vuur doorkoken terwijl je blijft roeren. Vind je hem te dik, doe er dan nog wat vocht bij, is de soep te dun naar je smaak, dan kun je er nog wat pindakaas aan toe voegen. Proef of je de soep goed op smaak vindt, voeg anders nog iets van bovenstaande ingrediënten naar keus toe. 
  • Verwarm de borden of kommen door er voor gebruik kokend water in te gieten.

Schep de pindasoep in de kommen en verdeel er de topping over, de komkommerblokjes als laatste. Maak met een klein lepeltje nog een decoratief streepje met wat kokosmelk. Serveer met papadums, kant & klaar of zelf gebakken.

pindasoep


Meer Aziatisch geïnspireerde soep!

 

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama