Open menu

salade met boerenkool zongedroogde tomaat olijven en zoete aardappel introOnlangs werd het boek Deliciously Ella met vrienden van Ella Mills gerecenseerd. In het boek staan geheel plantaardige recepten die bedoeld zijn om te delen. Deze salade is winters door ingrediënten als boerenkool, maar heeft herinneringen aan de zomer door de zongedroogde tomaten.

Dit is zo’n heerlijke salade, met kleine stukjes zoete aardappel, zongedroogde tomaatjes, zwarte olijven, geroosterde pijnboompitten en een simpele dressing van olijfolie, citroen en azijn. Juist omdat hij zo simpel is, is hij overal lekker bij: de perfecte salade bij elke maaltijd! Maar ik combineer hem het állerliefst met de Falafel van zoete aardappel & sesamzaadjes (pagina 70). Dat vind ik de perfecte lunch voor achter je bureau, vooral met een flinke schep hummus of guacamole erbij.

Voor 4 personen

1 grote zoete aardappel, geschild of schoongeboend
5 el olijfolie
zout en peper
200 g boerenkool, stengels verwijderd
2 el appelciderazijn
sap van ½ citroen
100 g zongedroogde tomaten in olie (uitlekgewicht), fijngehakt
100 g zwarte olijven zonder pit, fijngehakt
100 g pijnboompitten

  • Verwarm de oven voor op 220 °C (heteluchtoven 200 °C).
  • Snijd de zoete aardappel in blokjes van 1 cm, doe ze in een ovenschaal, druppel er 2 eetlepels olijfolie over en bestrooi royaal met zout en peper. Rooster ze 45 minuten tot de blokjes helemaal gaar zijn en een beetje knapperig.
  • Hak ondertussen de boerenkool fijn in de keukenmachine door een paar keer op pulse te drukken. Doe de boerenkool in een grote saladeschaal en voeg de rest van de olijfolie, de azijn, zout en peper, citroensap, zongedroogde tomaten en olijven toe. Meng alles goed door elkaar zodat alles is bedekt met de dressing.
  • Haal de gare zoeteaardappelblokjes uit de oven en schep ze door de salade.
  • Verwarm tot slot een koekenpan op middelhoog vuur en rooster de pijnboompitten in een paar minuten goudbruin. (Let goed op, ze branden snel aan.) Haal ze van het vuur en strooi ze over de salade.

Deze salade is zowel warm als koud heerlijk.

salade met boerenkool zongedroogde tomaat olijven en zoete aardappel salade met boerenkool zongedroogde tomaat olijven en zoete aardappel 2


Meer boerenkool!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama