Open menu

boerenkoolgnocchi thbBoerenkool koop je bijna altijd met het idee om er het gelijknamige aardappelgerecht mee te maken. De meeste kookboeken helpen je ook niet echt verder. Daarom gingen we zelf maar een beetje nadenken en kwamen we op de proppen met boerenkoolgnocchi. Of hoe je een Italiaanse klassieker in een handomdraai omtovert tot een oerhollands wintergerecht.

 

550 g bloemige aardappels
250 g bloem + extra
150 g fijngesneden boerenkool
1 ei
peper & zout
boter
100 g geraspte oude Goudse kaas 

  • Schil de aardappels en kook ze gaar. Zet ze opzij om wat af te koelen.
  • Stoof de boerenkool aan in wat boter in een kookpot met deksel en laat hem in een kwartiertje gaar worden. Voeg regelmatig een beetje water toe om aanbranden te vermijden.
  • Pureer de aardappels en meng er de boerenkool onder. Op dit moment kan je eventeel nog wat bijkruiden met peper en zout. Roer nu het ei door het mengsel en voeg daarna beetje bij beetje de bloem toe totdat je een kneedbaar deeg krijgt. De hoeveelheid bloem die nodig is kan een beetje variëren, voeg daarom niet alle bloem in één keer toe. Voeg wat meer bloem toe indien nodig.
  • Verdeel het deeg in vier gelijke delen. Rol elk deel op een met bloem bestoven oppervlak uit tot een worst van anderhalve cm breed. Snij en deze in stukjes van anderhalve cm. Rol deze stukjes tot balletjes.
  • Kook de gnocchi gaar in een pot met ruim water. Ze zijn zijn gaar wanneer ze bovendrijven. Dit duurt zo'n vijf tot zes minuten.
  • Haal de gnocchi met een schuimspaan uit het water en laat ze eventjes uitlekken.
  • Je kan ze meteen serveren door ze te overgieten met gesmolten boter en er wat geraspte oude kaas over te strooien. Maar... je kan ze ook nog even opbakken in een pan met wat boter. Wees zeker niet te zuinig met boter! Bestrooi ze daarna ook met de kaas.
  • Voor de liefhebbers mag er ook nog wat mosterd bij geserveerd worden.

Meer boerenkool!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama