Open menu

champignonballetjesthbVorige week werden op tv vegaballetjes getest. De uitslag was niet geweldig, de balletjes scoorden onder de maat, en slechts één merk haalde een voldoende. Je kunt ze natuurlijk ook prima zelf maken, met champignons bijvoorbeeld.

De balletjes in dit recept worden gefrituurd, en dat is echt het lekkerste. Uiteraard is het ook mogelijk om ze in de pan te bakken, maar dan blijven ze wel zachter van structuur.

Voor 10-12 balletjes

100 g champignons
1 teen knoflook
1 el olijfolie
peper
zout
1/2 tl chilipoeder
1 boterham van ongeveer 60 g
1 el ketjap manis
1 bosuitje
3 el bloem

  • Snijd de champignons in vieren en snipper de knoflook fijn. Bak de champignons en de knoflook in de olijfolie in ongeveer 3 minuten bruin. Breng op smaak met peper, zout en het chilipoeder.
  • Maal in een keukenmachine de boterham fijn. Voeg het champignonmengsel en de ketjap toe en maal tot een grove puree ontstaat. Zet in een schaaltje een half uur in de koelkast om wat steviger te worden.
  • Snijd het bosuitje in ringetjes en roer dit door het mengsel. Als het nog te plakkerig is om te vormen, kun je wat bloem toevoegen.
  • Doe de bloem op een bord en bestuif ook je handen ermee. Vorm nu balletjes van het mengsel, ter grootte van een walnoot. Rol de balletjes door de bloem.
  • Frituur de balletjes op 180 graden ongeveer 4 minuten, tot ze donkerbruin zijn en een knapperig korstje hebben.

Lekker als hapje met zoete chilisaus, of bij een rijstgerecht.

champignonballetjes


altMeer met champignons!

 

 

Miranda, gastredacteur tot 2016. Koopt heel graag keukenspulletjes.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama