Open menu

somethingonastickdaythumbVandaag, 28 maart, is het "Something on a Stick Day"! Dus mijn uitdaging is vandaag om alles wat ik eet aan een stokje te rijgen. Mijn favoriete ontbijtje met yoghurt en zelfgemaakte granola heb ik moeten laten varen, want dat was echt niet te doen. Maar het is me wel gelukt om rijk belegde broodrolletjes te maken. Eén sneetje brood heb ik met avocado belegd en de andere met kaas en komkommer. De sneetjes brood heb ik opgerold, in stukjes gesneden en vervolgens aan een stokje geregen. Gewoon omdat het kan! De lunch was wat lastiger omdat ik niet thuis was, maar tussendoor was een ouderwetse discololly ook een verrassend lekker snoepje. Maar om het stokjesprincipe nog even door te voeren vond ik het leuk om dit avondmenu te maken, waarbij er allemaal lekkere dingen op een stokje voorbijkomen. 

Voor 2 personen.

Broodbolletjes met een dip

Dit voorgerechtje is heel simpel, maar door de presentatie is het toch nét even anders dan een normaal broodje met kruidenboter. Omdat ik tenslotte vandaag alles op een stokje wilde maken, had ik niet genoeg tijd om zelf een brooddeeg te maken van bloem, water en gist en heb ik gekozen voor een eenvoudige broodmix. De broodjes waren erg lekker, maar mocht je meer tijd en zin hebben, dan kun je natuurlijk jouw favoriete deeg maken. Van het deeg heb ik bolletjes gerold en voor de laatste rijs door geraspte kaas en maanzaad gerold. Natuurlijk kun je hier ook mee variëren, denk aan sesamzaad, tomaten, tapenade, 

broodmix 
maanzaad
geraspte kaas
kruidenboter (gekocht of zelfgemaakt)
kruidenkaas 

Verder nodig: satéprikkers

  • Bereid het deeg volgens de verpakking van de broodmix.  
  • Bij de laatste rijs vorm je kleine bolletjes van het deeg. Één deel rol je het door het maanzaad, het tweede deel door de geraspte kaas en het derde deel laat je naturel. 
  • Laat de bolletjes rijzen en bak ze volgens de beschrijving van je broodmix 
  • Maak ondertussen zelf kruidenboter klaar en doe wat kruidenkaas in een bakje. 
  • Ook hier kun je natuurlijk variëren met dipjes, denk aan pesto, geitenkaas of hummus. 
  • Als de balletjes uit de oven komen kun je ze aan een satéprikker rijgen (let op: héét!), zet ze in een glas of bakje en serveer de warme broodjes met de dipjes. 

somethingonastickdaybrood

Falafel op een stokkie

Het hoofdgerecht van dit menu is falafel op een stokkie. Normaal gesproken eet ik falafel graag met een pitabroodje, wat salade en wat knoflooksaus erbij. Maar vandaag dus net wat anders, en op een stokje. Met alle ingrediënten bij elkaar heb je een volledig gerecht, boordevol met winterse groenten. En wat ik een prettige bijkomstigheid vind: ze bevatten niet veel calorieën. Je kunt er overigens zoveel mee variëren als je wilt: vind je het lekker om andere groente te gebruiken, dan kun je daar natuurlijk mee experimenteren. 

Ik heb trouwens een beetje valsgespeeld, want ik heb geen echte falafel gebruikt maar een mix voor een bioburger. In plaats van grote burgers ervan te maken, heb ik er kleine balletjes van gerold. Ook hier geldt, kies wat je lekker vindt of wat je in huis hebt. Dus kunnen groenteballetjes, notenballetjes, falafel etc. zijn.  

1 paprika
een paar champignons
halve (winter)wortel
halve courgette 
halve knolselderij
(half pakje) bioburgermix met kruiden of falafel of groenteballetjes
cayennepeper
1 dl yoghurt
komijnpoeder
knoflookpoeder
zout
(olijf)olie

  • Verwarm de oven op 220 graden
  • Snijd de paprika in grote stukken, de wortel en courgette in plakken. Schil de knolselderij en snij deze vervolgens in frietjes van een cm dik. 
  • Leg de knolselderfrietjes op een bakplaat met bakpapier en giet er wat (olijf)olie overheen en verdeel wat komijnpoeder, zout en cayennepeper erover. Wees niet te gul met cayennepeter want het wordt snel heel pikant.Het moet gezellig blijven.
  • Leg de overige stukjes groente op een rooster en bestrijk met (olijf)olie 
  • Schuif het rooster zo hoog mogelijk in de oven en de bakplaat een positie eronder. 
  • Zet de timer op 30 minuten.
  • Maak ondertussen het sausje klaar. Doe yoghurt in een bakje, voeg een beetje knoflookpoeder toe en ongeveer een theelepel komijnpoeder. Meng het geheel en proef of je de smaak zo goed vindt en voeg eventueel nog wat knoflook of komijn toe naar smaak.
  • Halverwege de baktijd van de groenten kun je de groenten nog even husselen of omdraaien.  
  • Dan kun je de balletjes klaar maken. Ik heb gekozen voor bioburgermix, maak de mix klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking (half pakje voor 2 personen). Maak je handen een beetje nat en draai er vervolgens 6 balletjes van. Je kunt natuurlijk ook zelf falafel maken of kant-en-klare falafel in de winkel kopen. 
  • Bak de balletjes aan het eind van de oventijd in flink wat olie op hoog vuur zodat ze goed bruin worden. 
  • Rijg de geroosterde groenten samen met de balletjes aan een stokje.
  • Serveer de stokjes met de knolselderfrietjes en de yoghurtdip. 

somethingsonastickdayhoofd

Choco ’n choco

Een toetje kan natuurlijk altijd. Je hebt zin in chocolade, maar je wilt toch de illusie hebben dat je snack ook verantwoord is? Maak dan deze gedroogde vruchtenballetjes omhuld met chocolade en kokos, uit het Vegatopia-archief.


Meer op een stokje!

Ilse, gastredacteur. Komt uit Brabant, haar vrije tijd brengt ze graag door in haar eigen campertje en in de keuken. De foto's hiervan deelt ze graag op haar Instagram-account. Daarnaast is ze online marketeer en maakt ze graag mooie content.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama