Open menu

Eat Vegan Tortilla Soup introOnlangs is het stoere kookboek Eat vegan van Shannon Martinez en Mo Wyse besproken. Een boek vol vegan recepten met invloeden uit Spanje en Latijns-Amerika. Traditionele tortillasoepen bevatten meestal kip - kippenvlees, kippenbouillon, kippenvet, enzovoort. Maar het is Shannon gelukt om een perfecte veganistische versie te maken die net zo rijk en fantastisch smaakt.

Opmerking van de auteurs:

Als je voor het eerst iets uit dit boek gaat koken, is het misschien verstandig om niet met dit recept te beginnen. Het risico bestaat namelijk dat je niets anders meer wilt. Deze soep is verslavend lekker en van een nachtje in de koelkast wordt hij alleen maar lekkerder. Wees gewaarschuwd: voor je het weet, eet je van maandag tot zondag alleen nog maar tortillasoep. Beloof je ons dat je ook andere gerechten uit dit boek gaat maken?

Voor 4 tot 6 personen

60 ml olijfolie
1 groene paprika, in blokjes
1 ui, gehakt
1 jalapeñopeper, fijngehakt (verwijder de zaadjes voor een mildere soep)
2 el geperste knoflook
1 el komijnzaad
1 kaneelstokje
1 gedroogde chipotlepeper, verwarmd boven een vlam tot hij zacht is, in de lengte opengesneden en zaadjes verwijderd (of 1 tl pimentón (gerooktpaprikapoeder))
400 g tomatenblokjes uit blik of gehakte verse tomaten
2 l veganistische bouillon
korrels van 2 maïskolven
500 g zwarte bonen uit blik
1 tl gedroogde oregano
2 verse laurierblaadjes
2 reepjes biologische sinaasappelschil
geraspte schil en sap van 1 biologische limoen
½ bosje koriander, gehakt
zout en peper
plantaardige olie, om te bakken
4 maïstortilla’s, in reepjes van 1 cm breed

Garnering
blokjes avocado
schijfjes radijs
koriander-cashewnotenroom (pag. 151 uit het boek) (optioneel)

  • Verhit de olijfolie in een grote pan op halfhoog vuur. Voeg de paprika, ui, jalapeñopeper en een flinke snuf zout toe en bak de groenten tot ze zacht zijn.
  • Voeg knoflook, komijnzaad, kaneelstokje en de chipotlepeper toe en bak ze ongeveer 30 seconden mee.
  • Voeg de tomatenblokjes, bouillon, maïskorrels, bonen, oregano, laurierblaadjes, reepjes sinaasappelschil en geraspte limoenschil toe. Roer goed en laat de soep 30 minuten pruttelen op laag vuur.
  • Vis de laurierblaadjes, het kaneelstokje en de chipotlepeper (als hij inmiddels nog niet volledig is stukgekookt) uit de soep. Roer het limoensap en de koriander erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Verhit wat plantaardige olie in een koekenpan op halfhoog vuur. Bak de tortillareepjes in porties 2 tot 4 minuten tot ze knapperig zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Verdeel de helft van de gebakken tortillareepjes over soepkommen en giet de soep erop.
  • Garneer de kommen soep met de rest van de tortillarepen, blokjes avocado, schijfjes radijs en eventueel wat koriander-cashewnotenroom.

Eat Vegan Tortilla Soup

 


 Meer (zwarte) bonen!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama