Open menu

salmorejo kleinHet is zomer en we hebben trek in een verfrissend gerecht. Nu de tomaten lekker en zongerijpt zijn, kunnen we ze gebruiken voor een koud soepje. Hierbij denk je meteen aan gazpacho, maar in het zuiden Spanje kennen ze nog een andere koude soep, namelijk salmorejo. Deze komt oorspronkelijk uit de stad Cordoba en is heel erg simpel om te maken. Vreemd genoeg gebruik je hiervoor zowat dezelfde ingrediënten als voor tostada con tomate, het typische ontbijt uit dezelfde streek. Door de toevoeging van brood is salmorejo dikker en vullender dan gazpacho. De flinke hoeveelheid olijfolie zorgt ook nog voor een emulsie wat zorgt voor romigheid. Garneer de soep eventueel nog met stukjes hardgekookt ei en peterselie. Gebruik ingrediënten van goede kwaliteit, want bij een simpel recept als dit kan je niets verdoezelen.

Voor 2 personen als voorgerecht

500 g mooie rijpe tomaten
50-60 g wit boerenbrood of ciabatta
75 ml goede olijfolie
1 kleine teen knoflook
snuf zout
peper

  • Was de tomaten en snij ze in stukken. De steelaanzet en al de rest mag zitten blijven. Snij of scheur het brood eveneens in stukken, maar niet te groot.
  • Doe de tomaten, het brood, de olijfolie, de knoflook en het zout in de blender of een maatbeker voor een staafmixer. Mix alles lang genoeg totdat je een homogeen geheel krijgt. Dat kan een paar minuten duren.
  • Breng het geheel op smaak met peper en eventueel nog wat extra zout.
  • Laat de salmorejo minstens een uur afkoelen in de koelkast.

salmorejo


Meer koude soep!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama