Open menu

biryani thbHoewel ik meestal gewoon witte rijst eet bij de Indiase curry, pak ik soms uit met een biryani. Dat is een kruidige, gebakken rijst, een soort nasi goreng maar dan de Indiase variant, hoewel ik niet hoop dat ik met die vergelijking het halve Indiase subcontinent beledig. Erg lekker in elk geval en niet moeilijk te maken.

Toen ik deze biryani maakte, had ik naast twee curries ook nog een naanbrood. Vandaar dat dit een relatief klein bijgerecht is. Heb je geen naanbrood? Maak dan een dubbele hoeveelheid.

Bijgerecht voor 2 personen (zie opmerking hierboven)
90 g basmatirijst
5 gedroogde abrikozen
plukje saffraandraadjes (gewoon te koop in de supermarkt bij de kruiden)
1/2 ui
1/2 tl mosterzaad (biowinkel en toko)
1 pijpje kaneel
scheut zonnebloemolie
1/4 tl zout

kokend water

biryani

  • Snipper de ui. Snij de abrikoos in reepjes. Laat de saffraan weken in 2 eetlepels kokend water.
  • Verhit een pan waar je ook een deksel bij hebt en rooster de kaneel en het mosterdzaad erin tot het mosterdzaad begint te poppen. Voeg dan olie toe en de ui en laat de ui even fruiten. Voeg de abrikozen en het zout toe, roer, voeg de rijst toe, het saffraan en kokend water tot de rijst net onder staat. Draai het vuur meteen heel laag en doe een deksel op de pan.
  • Laat tien minuten pruttelen of zo lang tot de rijst gaar is en al het water heeft opgenomen. Verwijder het kaneelstokje.

Serveer met Indiase curry, bijvoorbeeld panircurry


alt Meer biryani


 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama