Open menu

Herfstragout kleinDit gerecht ontstond spontaan met de ingrediënten die ik in mijn koelkast aantrof. De champignons waren nog over van een quiche van een paar dagen eerder en de walnoten had ik gevonden bij de groenteboer. Zo kwam ik op het idee om een groenteragout met knolgroenten, champignons en walnoten te maken die perfect past bij de herfst. Het handige aan dit recept is dat je saus samen met de groenten maakt. Dus een pan minder voor de afwas. Ik gebruikte sojaroom voor de bereiding, zodat deze ook nog eens puur plantaardig werd.

Voor 2 personen als hoofdgerecht

1 ui
300 g wortels
300 g raapjes 
200 g champignons
1 teentje knoflook
1 tl tijm
1 laurierblad
1 teentje knoflook
1 el bloem
1,5 dl (soja)room
2 tl mosterd
60 g walnoten
1 el fijngehakte peterselie
peper en zout
water
olie om te bakken

  • Snij de ui fijn en bak ze glazig in wat olie. Schil de wortels en snij ze in blokjes. Schil de raapjes in snij ze in blokjes. Doe wortels in de kookpan bij de ui, voeg het laurierblad, de tijm, het uitgeperste teentje knoflook en een bodempje water toe. Laat vijf minuten stoven met het deksel op de pan en voeg dan de raapblokjes toe. Zij hebben immers een kortere gaartijd.
  • Laat nu het geheel een kleine tien minuten stoven. Voeg water toe indien nodig. Het is wel de bedoeling dat het vocht op het einde (grotendeels) verdampt is.
  • Maak intussen de champignons schoon en snij ze in blokjes. Voeg ze bij de groenten wanneer deze bijna gaar zijn. Stoof de champignons vijf minuten mee of totdat ze gaar zijn. Verwijder het laurierblad.
  • Roer een eetlepel bloem onder de groenten en laat twee minuten meebakken. Roer er nu de (soja)room onder met een houten lepel. Voeg ook de mosterd toe, hoeveelheid naar smaak. Laat de saus een minuut of twee zachtjes koken. Voeg gerust wat water toe indien de saus te dik is.
  • Verwijder het laurierblad, kruid af met peper en zout en eventueel wat extra tijm. Hak de walnoten grof en meng ze samen met de peterselie onder de ragout.

Serveer met rijst of gekookte aardappels.  

Herfstragout


Meer herfst op je bord!

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama