Open menu

Dat er in Rome voldoende te beleven valt, mag duidelijk zijn. Dat de stad ook bruist van de eetgelegenheden is ook een feit. Kun je er als veggie eigenlijk goed terecht? Wij vinden van wel en geven wat informatie en tips over wat er te vinden is op culinair gebied in deze Italiaanse stad.

Cultureel en Culinair
Rome is niet alleen een heel culturele stad, maar ook een culinaire. We hebben al vaker genoemd dat Italie grote regionale verschillen kent wat de keuken betreft. Maar ook in een grote stad als Rome zijn nog verschillen tussen de verschillende wijken. Een mooi culinair werk dat de keuken van Rome behandeld is ‘Heerlijk Rome’ van Sara Manuelli (Inmerc, 2005), een Romeinse.

We leren over de wijk Testaccio, die je als vegetariër maar beter kunt mijden omdat er vroeger het gemeentelijk slachthuis gevestigd was en dit nu nog in de keuken merkbaar is vanwege het vele gebruik van slachtafval. In Trastevere woelt het van de restaurants en bars, op de Campo dei Fiori vind je de oudste groenten- en fruitmarkt van Rome en in het Ghetto vind je gefrituurde artisjokken.

Het is een boek dat leuk is om te lezen, maar dat hangt naar het romantische en oude tijden, die toch niet zo aan de oppervlakte liggen als we graag zouden willen geloven.


In de praktijk zul je namelijk echter een beetje moeten zoeken naar de wat meer authentieke eettentjes. Je struikelt in deze drukke stad en vooral in het deel dat het centrum beslaat over de zogenaamde toeristententen en uitbaters die hun menu gestandaardiseerd hebben op de toerist. Overigens beslaat een groot deel van het toerisme ook de Italianen zelf die uit alle delen van het land op stedentrip naar Rome komen en zo lijkt het ook op zoek zijn naar de bekende gerechten. Over de pizza’s, caprese’s en spaghetti en bruschetta struikel je. Bij een simpele pizzeria/ristorante of trattoria gaan eten is natuurlijk prima en lekker, maar je wilt misschien liever de echte enge toeristententen mijden.
We geven enkele tips om te zorgen dat je daar niet eindigt.

Een redelijke indicatie is het aantal talen waarin de menukaart (of nog erger: schreeuwerige borden) gepresenteerd wordt. Laten we niet de illusie hebben dat de authentieke eetgelegenheden slechts Italianen aantrekt, want elke slimme horeca-uitbater zet zijn menu er ook in het Engels op. Zie je echter ook Duits, Frans en Spaans, loop dan maar een stukje verder. Ook eetgelegenheden waarbij je om zes uur al gelokt wordt om te komen eten, zijn ingesteld op toeristen. Trek een wenkbrauw op, kijk naar je horloge en zeg verontwaarigd ‘a quest’ora??’.

Wanneer eet je wat?
Je avondmaal nuttig je eigenlijk pas vanaf een uur of acht. Dan neem je een voorgerecht (anti-pasti), eerste (primi) en tweede gang (secondi) en een dessert (dolci). Om zes uur ga je wellicht wat borrelen. In een enoteca kun je dan een glas wijn nuttigen met een klein hapje erbij. Of je haalt ergens wat straatvoedsel. Maar dat mag eigenlijk de hele dag door wel. De werkende Romein begint de dag met een cappuccino en een cornetto (croissant) of een ander zoet broodje. Om half twee pauzeren ze over het algemeen en gaan ze ergens een simpele pasta eten of halen ze een broodje of puntje pizza af. Tussen de middag een hele pizza eten doen ze niet, dat gebeurt alleen ‘s avonds.

Straatvoedsel
We gaan er vanuit dat je veel loopt in Rome en dus de hele dag door wel zou kunnen eten. Dat kan gelukkig ook! Er is genoeg veggie eetwaar te vinden. Al eerder noemden we de stukken pizza die je overal ziet. Een specialiteit is de pizza met aardappel en rozemarijn. Vaak zit er nog mozzarella onder. Klinkt een beetje gek? Probeer het, want echt de moeite waard. Een andere warme snack die je er vindt zijn supplì (klemtoon op de i); rijstballen gevuld met mozzarella. Vraag even na of er alleen maar mozzarella in zit, want soms stoppen ze er ook ragout in, die ongetwijfeld niet vegetarisch is.


Daarnaast kun je natuurlijk in elke straat wel een ijssalon vinden en straatventers die kokos en watermeloen verkopen. Aanraders wat betreft ijs zijn Fior di Luna in Trastevere die lekker ijs verkoopt van enkel natuurlijke grondstoffen, San Crispino nabij de Trevi Fontein en La Procope op het Piazza Re de Roma.
Als je strikt veggie bent, zul je echt enkele zinnen uit je hoofd moeten leren. De stukken pizza worden bijvoorbeeld gewoon met een en hetzelfde mes gesneden. Wij hebben daar niet zo’n moeite mee, omdat het weinig zou opleveren om er een gesprek aan te wijden, maar als je dat liever niet hebt kun je beter van tevoren bedenken hoe je dat duidelijk gaat maken.

Voor eten in de avond: veggie vriendelijk
In restaurants kun je vaak aan de menukaart wel zien of je er wilt gaan eten, maar laat je niet afschrikken door het gebrek aan vegetarische hoofdgerechten. Dat concept is er nu eenmaal minder bekend dan in Nederland of Belgie. Je kunt aangeven het te doen met een anti-pasto en een primo, omdat je geen vlees en vis eet. Misschien hebben ze ook wel wel iets wat niet op de kaart staat, wat je als secondo kunt eten zelfs. In de meeste eetgelegenheden spreken ze wel Engels, waar je altijd nog op kunt terugvallen. Als je wilt, kun je navragen met welke bouillon hun sauzen en risotto gemaakt zijn.
Maar ook in Rome breken moderne tijden aan. We hebben er enkele restaurantjes gespot die veggie vriendelijk zijn. In Trastevere kun je eten bij een tentje met een bord ‘Aristocampo’ erboven. Ze hebben drie hoofdgerechten ‘né carne né pesce’.
Wil je in de Joodse wijk graag gefrituurde artisjokken eten – wat we zeker willen aanmoedigen- ga dan naar Giggetto. Ondanks de vele talen op de website, toch wel lekker eten en vriendelijke bediening. Bovendien hebben ze twee vegetarische hoofdgerechten op de kaart; heerlijke gefrituurde mozzarella di bufala en aubergine in tomatensaus.
Gusto en Della Frezzo zijn twee restaurantjes met 1 eigenaar aan de noordkant van het centrum. We aten bij della frezza het Romeinse gerecht cacio en pepe (pasta met pecorino en peper) en dronken er een betaalbaar wijntje uit de streek bij.
Restaurant Ditirambo, op een steenworp afstand van Campo de’ Fiori, is een goede keus als je met een gemengd gezelschap bent. Ze serveren naast ‘normale’ hoofdgerechten namelijk ook orginele vegetarische hoofdgerechten. Het is wel een hele populaire plek, dus je moet vroeg gaan of reserveren.


Er zijn ook enkele eetgelegenheden die volledig vegetarisch zijn.
The Beehive is een hotel/hostel met een eetcafeetje in de kelder. Er zijn vijf tafeltjes; je kunt even bellen van tevoren (receptie spreekt Engels) om een tafeltje vast te leggen, maar dit zal waarschijnlijk niet nodig zijn. Je hebt haast een prive-kok tot je beschikking en het eten wordt er met liefde en veel zorg bereidt. Het is er zeker in vergelijking met de andere horeca gelegenheden erg rustig, maar om de drukte van Rome even te ontsnappen wel fijn. Je kunt ook in de tuin eten, maar dan moet je zelf even je bord meenemen en naar beneden voor de bestellingen. De wijn wordt royaal ingeschonken en is prima. Ze gebruiken uitsluitend biologische ingrediënten en bakken zelfs het brood zelfs, wat het nog frappanter maakt dat het er zo betaalbaar is (6 euro voor een groot bord anti-pasti, 7 voor een flink bord pasta of lasagna). De kaart wisselt wekelijks en vind je op het krijtbord.

Een ander leuk vegetarisch restaurant is Il Margutta. Dit restaurant ligt in een rustig straatje in het historische centrum, de muren hangen vol met moderne kunst. Ook op je bord worden hier kleine kunstwerkjes geserveerd, met bijvoorbeeld courgettebloem of asperge. Grote porties, reserveren kan handig zijn, hoewel het een groot restaurant is.

Ga, geniet en eet!

Adressen

Il Margutta
www.ilmargutta.it
Via Margutta 118

Ditirambo
www.ristoranteditirambo.com
Piazza della Cancelleria 75

San Crispino
Via Della Panetteria 42

Fior di Luna
www.fiordiluna.com
via della Lungaretta 96

La Procope
Piazza Re di Roma 39

Aristocampo
via della Lungaretta 75

Giggetto
www.giggetto.it
Via del Portico D'Ottavia

Gusto & Della Frezza
www.gusto.it
Piazza Augusto Imperatore 9
Via della frezza 16

The Beehive
www.the-beehive.com
Via marghera 8


Meer!
Meer Rome?

Stel hier je vragen of deel je ervaringen over eten in Rome en lees wat andere forummers erover schrijven.
Op de kookblog van redacteur Annemieke staat nog meer over Rome geschreven.
Italiaans ontbijten doe je zo!
Trek gekregen? Maak zelf thuis pizza. Redacteur Eelco houdt ook wel van pizza.
Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama