Open menu

In mei 2011 is Marmite niet langer welkom in Denemarken, blijkt een gezonde salade bedrieglijk ongezond, test je je skills als boer op internet, kom je erachter wat er werkelijk in restaurantkeukens gebeurt, houdt Mark Zuckerberg (FB) er rare gewoontes op na en signaleren we sushi die geen sushi mag heten.

Marmite in de ban

marmiteteapot_thbGoed nieuws voor de haters van Marmite: verhuis naar Denemarken. Denemarken heeft het plantaardige gistextract in de ban gedaan. In dit land mogen geen voedingsmiddelen verkocht worden waaraan extra vitamines of voedingsstoffen worden toegevoegd.

Eerder werden cornflakes van Kellogg's al verboden, nu is dan ook Marmite aan de beurt. Britten die in Denemarken wonen, zijn hevig teleurgesteld dat ze dit bruine goedje moeten missen. Wij voorspellen: binnenkort illegale Marmitetransporten naar Denemarken en heimelijke Marmite-slikkers.

Gevaarlijke salade?

De EHEC-bacterie houdt Duitsland in zijn greep. Het aantal patiënten dat besmet is, loopt tot in de honderden en er zijn inmiddels tien mensen overleden. Antibiotica helpen niet of nauwelijks. Een naar detail is dat de bacterie dit keer niet via vlees op te lopen is, maar naar alle waarschijnlijkheid afkomstig is van besmette komkommers. Wie had ooit voor mogelijk gehouden dat een frisse, gezonde salade voor rampzalige gevolgen kan zorgen?

Inmiddels worden in Hamburg mensen opgeroepen om bloed te doneren in verband met de uitbraak. Op dit moment is er nog voldoende op voorraad, maar als de uitbraak grotere vormen aanneemt, kan er een tekort ontstaan.

Onze eigen minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, blijft er nuchter onder. In Nederland zijn er geen besmette groenten gevonden. Wel adviseert ze om komkommers uit voorzorg goed te wassen en te schillen. To be continued…

De boer op

Vergeet virtuele boerderijen via Farmville, nu kun je eenvoudig uit je luie stoel een heuse boerderij bestieren. Doneer 30 Britse ponden (34,61 euro) en word vandaag nog boer! Of liever gezegd, hulpboer op MyFarm.

map_myfarm_thbJon Alexander is het brein achter MyFarm, een echte boerderij in Cambridgeshire die beheerd wordt door Richard Morris en zijn team, met inspraak van 10.000 virtuele (amateur-)boeren. Door geld te storten word je een virtuele farmer en kun je meebeslissen over welke gewassen er worden geplant, welke dieren er gehouden worden, welke machines worden ingezet en in welke faciliteiten de boerderij moet investeren. 

MyFarm heeft als doel mensen van dichtbij te laten zien hoe en waar hun voedsel geproduceerd wordt. En dat kan van heel dichtbij, want in het lidmaatschap is ook een bezoekje aan de echte boerderij inbegrepen. Het initiatief wordt ondersteund door de National Trust, de Britse Vereniging Natuurmonumenten.

Amerikaanse chefs serveren onthutsende feiten

Dacht je dat Gordon Ramsey het ergste was dat je in de keuken van een restaurant kon overkomen? Dan heb je de resultaten van de 2011 BA James Beard Chef Survey nog niet gezien.

58 chefkoks kregen een vragenlijst om in te vullen en maar liefst 42 van de 58 chefs sloegen hun PR-adviezen in de wind en beantwoordden de vragen eerlijk. Hier alvast een paar smeuïge details om van te smullen:

 • 14% van de invullers gaf toe ooit iemand in de keuken te hebben geslagen, gestompt of geschopt. De meesten blijken zich te beperken tot verbaal geweld en een aantal chefs bleek geschokt over het überhaupt stellen van deze vraag.
 • 52%  gebruikt ‘verboden’ vlees en kazen in zijn of haar restaurant. De rest durft het niet aan om het leven van de gasten, of het voortbestaan van de zaak op het spel te zetten.
 • 50% zegt wel eens onder invloed van alcohol of andere roesmiddelen te hebben gekookt.
 • Op de vraag wat de chefs de meest vervelende trend vinden, staat met stip op nummer 1: moleculair koken. Ook cupcakes, ‘reality cooking’ en veganisten oogsten weinig lof.

Vleesbook

Mark Zuckerberg, beter bekend als “Mr. Facebook”, heeft dit jaar een nieuwe uitdaging gevonden. Probeerde hij vorig jaar nog Chinees te leren, dit jaar heeft hij als doel om alleen nog maar vlees te eten van dieren die hij zelf heeft gedood.

"This year, my personal challenge is around being thankful for the food I have to eat. I think many people forget that a living being has to die for you to eat meat, so my goal revolves around not letting myself forget that and being thankful for what I have. This year I've basically become a vegetarian since the only meat I'm eating is from animals I've killed myself. So far, this has been a good experience. I'm eating a lot healthier foods and I've learned a lot about sustainable farming and raising of animals." 

geit_1Wie denkt dat Zuckerberg zich er makkelijk vanaf maakt en snel naar de veggie-burgers en salades grijpt, heeft het mis. Op 4 mei liet hij al zijn vrienden via Facebook weten dat hij een varken en een geit naar de andere wereld had geholpen.  Dit alles onder begeleiding van zijn persoonlijke mentor, Silicon Valley-chef Jesse Cool. Zij woont vlak bij Zuckerberg, heeft een eigen restaurant en introduceerde hem bij lokale boeren. Zij was het die Mark van advies diende bij het ombrengen van zijn eerste landdieren.

Zuckerberg verklaarde ook dat hij het grootste deel van het jaar vegetarisch zal eten. Dat hopen wij dan maar.

Terrible Trends

sushiWe komen elke maand wel een eettrend tegen die we liever vandaag dan morgen voorbij zouden zien gaan. Dit keer: sushi in alle kleuren en smaken (die ons inderdaad doen denken aan Harry Potters ‘smekkies in alle smaken’). In Nederland zijn zaken met 'sushi to go' nog niet zo populair, maar in steden als Londen, Parijs en Brussel kun je ondertussen multi-culti sushi krijgen, met een buitenkant van courgettelint, mangoreepjes of appel in plaats van zeewier, en met als vulling allerlei soorten kazen of zelfs een Italiaanse caprese-vulling. We zijn helemaal niet zulke voedselpuristen, maar wat is er mis met gewone sushi?

Grand dessert

 • Vegetariër worden, maar je weet niet hoe? Bang voor een hongergevoel of een dieet van groenten en ondefineerbare sojastukken? Geen nood, maar volg Veg Boot Camp. Via dit 28-dagen-plan krijg je tips en recepten om vlees gedoseerd vaarwel te zeggen.
 • Herinnert u zich ze nog: de Backstreet Boys! Goed voor hoge noteringen in de hitlijsten van de jaren 90 en hordes schreeuwende meisjes. Inmiddels zijn ze al weer toe aan een comeback tour. Om goed in vorm te blijven, houden de heren zich rustig, mediteren ze en volgen ze een vegetarisch dieet tijdens hun tour. Leuk voor de dieren, jammer voor de groupies…
 • Vergeet de rosé, cider en Prosecco, want deze zomer bestel je een champagnecocktail.cocktail En zolang het geen terrasweer is en je de plaatselijke kroeg nog moet overtuigen van dit drankje, mix je ze lekker zelf met de volgende cocktailrecepten.
 • Starbucks mag dan uit het land van de onbegrensde mogelijkheden komen, als werknemer kun je maar beter ‘middelmatig’ zijn. Starbucks ontsloeg een vrouw die een kruk of trapje nodig had om haar werk te doen. De rechter stelde de vrouw in het gelijk. Natuurlijk.
 • Fiets je speciaal om voor lokale producten, blijkt ineens dat het misschien helemaal niet zoveel doet tegen de CO2-uitstoot...
 • In tien jaar kan er veel gebeuren. Van de run op Heston Blumenthal's Christmas puddings, via stijgende voedselprijzen tot de 'food porn' van Nigella Lawson; je leest alles hierover in dit overzicht van veranderingen op het gebied van voeding in de UK
 • Voetbalsupporters lusten doorgaans wel een frikadel of bitterbal, maar wie liever voor een vegetarische snack gaat, juicht voortaan alleen nog maar voor Bayern München. Hun stadion werd namelijk door PETA uitgeroepen als het meest vegetariërvriendelijke voetbalstadion.
 • Ben je je vertrouwde zachtgekookte ei helemaal zat? En heb je je buik vol van roerei, omelet en spiegelei?
  ricedeggyolksGa dan voor de Riced Egg Yolks of deze eiwit-timbaaltjes en je serveert in een handomdraai wat anders op je zondagse toast.
 • Is het ethisch verantwoord om een levende oester te eten? En ervaart een garnaal pijn als hij levend verorberd wordt? Volgens René Redzepi van restaurant Noma niet. Hij serveert in zijn restaurant een snack van een levende garnaal in ijs en zwengelt daarmee een flinke discussie aan.
 • Als fervent volger van blogs over eten, is deze tijdslijn er eentje om aan je favorieten toe te voegen. Lees wie de grondlegger van de culinaire blog is en wie er gretig volgden.

Meer!
Wat Lazen We Deze Maand: januari 2011
Wat Lazen We Deze Maand: februari 2011
Wat Lazen We Deze Maand: maart 2011
Wat Lazen We Deze Maand: april 2011


Jannika, culiredactie tot 2015. Kijkt graag Britse kookprogramma’s.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama