V_sjabloon_thb_2011kopieMet deze maand: paardenbloemenjam, Stenen-Tijdperkkonijntjes hadden het ook niet makkelijk, een sexy vegan van 71, vegetarische nerds en bizarre Kindersurprisefans.

 

 

"Tschüss, liebes Kaninchen"

Iedereen heeft op school wel geleerd over het Stenen Tijdperk. Een school in Duitsland wilde, voor een project over het leven tijdens dit tijdperk, wel een en ander gevisualiseerd zien en stond toe dat een vader van een leerlinge, tevens boer en pedagoog, een konijn in de klas mocht slachten. Eén klap van een hamer resulteerde in een dood konijn, 1 flauwvallend kind en veel gehuil. De ouders waren vooraf niet op de hoogte gebracht van de executie van Flappie en kwamen verhaal halen. De boer was niet onder de indruk: "De ouders zijn het probleem. Die willen niet onder ogen zien (en hun kinderen leren) dat je toch echt eerst een dier moet doden om een worst te produceren". De volgende dag is het beestje op het schoolplein geschiedkundig correct op een steen gegrilld en hebben enkele kinderen toch van het konijn gegeten.


Jam van paardenbloemen

paardenbloemenjam4Redactrice Tertia stuitte bij blog Marsepein op een bijzondere jam: paardenbloemenjam! De Fransen schijnen het vaker te maken. Naast paardenbloemen gaan er sinaasappel en citroen in. Alleen de bloemen worden verwerkt en sja, wat moet je dan met een lading overgebleven paardenbloemenbladeren (ervan uitgaande dat je geen kudde konijnen huisvest)? Die hussel je met onder anderen walnoten en mango tot een salade.
De blaadjes worden ook wel gebleekt door ze gedurende langere tijd met zand te bedekken om zo het lekkere molsla te verkrijgen. Vroeger werd in molshopen naar gebleekte paardenbloembladeren gezocht, vandaar de naam.
We hebben er wel een beetje moeite mee dat je de bloemen voor het gebruik niet mag wassen...


Toffe Peer

Nu.nl meldt dat de peer aan een opmars bezig is. Waarom is niet helemaal duidelijk. In Nederland eten we ze steeds meer, maar we eten vooral één ras: de Conference. Vorig jaar kocht een gemiddeld Nederlands huishouden daar 3,4 kilo van. Dit perenras is al bijna 120 jaar op de markt en werd ruim 65 jaar geleden voor het eerst in Nederland geteeld in het SGP-bolwerk Krabbendijke in Zeeland. Tegenwoordig is 210 miljoen kilo van de 274 miljoen kilo peren die hier geoogst worden een Conference; in perenland zijn ze schijnbaar niet zo van de diversiteit.
Uit onderzoek zou blijken dat de consument geen verstand heeft van peren en ze ook niet op het boodschappenlijstje zet, maar meer geneigd is om een peer in de aanbieding te kopen. Tja, we blijven Hollanders. En als we dan een zo goedkoop mogelijk peertje gescoord hebben, eten we hem het liefste zo uit het vuistje. Natuurlijk kan een peer ook verwerkt worden in een gerecht, zoals in een salade met walnoten en geitenkaas, in volkorenmuffins met rozijntjes, met blauwe kaas en vanille of in een risotto.


Sexy en bejaard

Mimi_Kirk_Sexy_VeganDe een is begin 70 en ziet er 25 jaar jonger uit, de ander is ruim over de 100 en ziet er nog heel patent uit voor al die jaren. Hun geheim? Plantaardig eten (onder andere)!
Loreen Dinwiddie vierde onlangs haar 108ste verjaardag en eet sinds haar 22e veganistisch. Op die leeftijd trouwde ze met haar man en leerden ze hoe zo gezond mogelijk te leven op de Zevende-Dags Adventistenmanier. Ze is strenggelovig en houdt van schilderen en slapen. Ze voelt zich nog geweldig en heeft bijna geen last van allerlei ouderdomskwalen.
Mimi Kirk is sexy. De Sexiest Vegetarian Over 50 zelfs en ze was niet eens de jongste deelnemer in die categorie. Je zult het niet geloven wanneer je haar ziet met haar lange blonde haren en stralende glimlach, maar ze is al 72! Ze beweert geen plastische chirurgie te hebben ondergaan en denkt dat haar jonge uiterlijk volledig te danken is aan haar dieet. Dat bestaat uit ongekookte en plantaardige voeding (raw food). Uiteraard heeft ze er ook een boek over geschreven (al die voedseldrogers en speciale blenders zijn natuurlijk niet goedkoop) en is van plan om met deze levensstijl de 100 te halen. Hoe zou ze er dan uit zien?


Vegetarische Mac-gebruikers

In het kielzog van de oorlogen over religie en olie woedt (on- en offline) al jarenlang een strijd tussen 2 soorten nerds: zij die een PC gebruiken en zij die een Mac prefereren. De laatsten zien de Heilige Appel als het toppunt van stabiel computergenot en stellen paus Steve Jobs tevreden door het offeren van geld in ruil voor het nieuwste I-speeltje. Uit onderzoek blijkt dat ze zichzelf zien als hipper, liberaler en modebewuster dan PC-gebruikers. Opvallend is dat onder Mac-gebruikers beduidend meer vegetariërs te vinden zijn dan onder PC-gebruikers. Terwijl de PC'er gaat voor broodjes tonijn en Pepsi, prefereert de Mac'er hummus en San Pellegrino.


Kindersurpriseverzamelwoede

kindersurpriseHolland Doc zond tijdens de paasdagen de documentaire Een Bitterzoete Verleiding uit (ook online te bekijken), over de bizarre wereld van Kindersurprise-verzamelaars. Deze mensen geven niet om het zoete chocolade omhulsel, maar gaan voor de kleine speeltjes binnen in het ei. En daar gaan ze heel ver voor. Een Sloveense mevrouw meldt voorzichtigjes dat ze maandelijks honderden euro's aan de eieren uitgeeft om te proberen alle series aan speeltjes compleet te krijgen.

Een Nederlands echtpaar wordt door de cameraploeg gevolgd terwijl ze in Duitsland op zoek gaan naar de nieuwste series met speeltjes. Aan de buitenkant valt niet te zien welk speelgoed er in een ei zit, daarom gebruiken ze zelfs een kompas om te zien of er een speeltje met een magneet in verborgen zit. Honderden, zo niet duizenden eieren worden op deze manier gechecked (terwijl het winkelend publiek zich afvraagt wat die vreemde mensen toch aan het doen zijn). En met succes, want eenmaal thuis aan tafel blijken ze de nieuwste serie dankzij de kompasmethode meteen compleet te hebben. De mevrouw kirt van blijdschap en kan er niet over uit hoe schattig sommige ontwerpen wel zijn. Hoewel meneer ook een fanatieke verzamelaar is, heeft de verzamelwoede van zijn vrouw hem wel van de eerste plaats in haar leven verdrongen. Er zit een dun laagje ganache tussen enthousiasme en een stoornis waardig voor de DSM.

De Kindersurpriseverzamelaarswereld is een soapachtige wereld compleet met jaloezie, verslavingen, obsessies, politie-invallen, bedrijfsspionage en vervalsingen. Het is daarnaast ook bijzonder om te zien wat er allemaal bij komt kijken voordat de eieren in de winkel liggen. Zo worden de speeltjes met de hand beschilderd door Chineze porceleinschilders en moeten ze goedgekeurd worden door tandartsen, kinderartsen, psychiaters en een panel van Duitse, Italiaanse en Franse kinderen en hun moeders.

 

Grand Dessert

  • Je bent een bekende filosoof, geeft een zomercursus voor studenten in je buitenverblijf en omdat de aanmeldingen te talrijk zijn, moet je keuzes maken. Rechtsfilosoof Luigi Lombardi Vallauri besloot daarom alleen vegetariërs toe te laten tot zijn cursus. Hij is zelf ook een vegetariër, en hoopt zo vooral gemotiveerde studenten over de vloer te krijgen.
  • CoffeeJouliesHoud je koffie en thee urenlang op temperatuur met een metalen koffieboon van Coffee Joulies!  Je moet nog even aan de lauwe thee, want pas over een paar weken komen ze op de markt. Voor de Coffee Joulies ga je zo'n $50.00 betalen per 5 stuks.
  • Na aanleiding van een artikel over de top 10 van Amerika's beste nieuwe sandwiches kreeg de Huffington Post veel reacties van vega's die zich achtergesteld voelden. Eén vega exemplaar zat er tussen de broodjes speenvarken en dat is echt niet voldoende! The Huff luisterde en plaatste een opsomming van de beste vegan sandwiches van Amerika.
  • Wie zegt dat je alleen in de top kan sporten als je halve koeien verorbert? Vega-Maarten bewees dat het ook zonder kan door 3e te worden in de grote Parijs-Roubaix wielerrace!
  • "Zij is vegetarisch" mag nu ook. Jarenlang werd je er om uitgelachen door betweterige vegetariërs en puberale carni's; het zou immers impliceren dat je lichaam plantaardig is. De Nederlandse Taalunie heeft gewikt en gewogen en het nu goedgekeurd.
  • Welke wijn drink je bij je risotto en welke fles trek je open voor bij een stoofschotel? In de Wijnkeuzedraad op het Vegatopia forum vind je enkele tips. Aanraders zijn altijd welkom!
  • How To Make a Restaurant Insanely Popular in a Big City: een leuke cartoon van het briljante The Oatmeal.
  • Voor foodies die de komende maanden de UK bezoeken: The Guardian zocht uit waar het beste ijs gegeten kan worden en zette de foodfestivals van mei en juni voor je op een rijtje.

 

 

Meer!
Wat Lazen We Deze Maand: januari 2011
Wat Lazen We Deze Maand: februari 2011
Wat Lazen We Deze Maand: maart 2011

 

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

April 2020: broodbakmachines, bitterballen en immuniteitsboosters
Na het hamsteren komt het broodbakken en gezond eten. Wie friet wil kopen, moet creatief zijn. Van...
Mei 2020: het nieuwe uit eten, corona culinair, en strijd tegen junkfood
We kunnen weer uit eten, bijvoorbeeld in een tuinkas, met robots als bediening, of met een menu via...
Juni 2020: introverte vegetariërs, ramen-pizza en hamstercijfers
Vegetariërs zijn introvert, maar niet neurotisch. Paul McCartney wil vegetarische...
Juli 2020: vegan steaks uit de printer, rupsen op de broccoli en vierkante chocoladerepen
Veggieburgers zijn populair in tijden van corona. De eerste vegan steak uit de 3D-printer is...
Augustus 2020: wijnvensters, afgelikte vingers en paprikasaus op zijn Hongaars
De Italiaanse wijnvensters uit de pestepidemie zijn terug van weggeweest. KFC vindt 'vingerlikkend...

Volg ons op

 

Twitter logo

koffiemetkarakter

maxima kitchen equipment

kerstpakkettenidee

horecarama

Maxaro badkamers tegels

dekbeddiscounter